Sacharidy jsou jedním z hlavních zdrojů energie pro lidské tělo, ale v posledních letech se staly terčem kritiky a mnozí je označují jako „zlo“, které by mělo být vyřazeno z jídelníčku. Pojďme se podívat na to, proč mají sacharidy špatnou pověst, jaké jsou jejich skutečné účinky na tělo a jak správně zařadit sacharidy do vyvážené stravy.

Co jsou sacharidy?

Sacharidy se dělí na tři hlavní typy:

  1. Cukry: Jednoduché sacharidy, jako je glukóza, fruktóza a sacharóza. Nacházejí se v ovoci, sladkostech a slazených nápojích.

  2. Škroby: Složené sacharidy, které se nacházejí v potravinách jako brambory, rýže, těstoviny a chléb.

  3. Vláknina: Nestravitelná část rostlinných potravin, která prochází trávicím systémem a podporuje zdravé trávení.

Proč mají sacharidy špatnou pověst?

Sacharidy získaly špatnou pověst z několika důvodů:

  1. Rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi: Jednoduché sacharidy mohou rychle zvýšit hladinu glukózy v krvi, což může vést k inzulínové rezistenci a cukrovce typu 2.

  2. Přibírání na váze: Nadměrná konzumace sacharidů, zejména jednoduchých cukrů, může vést k přibírání na váze, protože přebytečná energie je ukládána ve formě tuku.

  3. Nízká nutriční hodnota: Mnoho potravin s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou sladkosti a slazené nápoje, má nízkou nutriční hodnotu a poskytuje tzv. „prázdné kalorie“.

Role sacharidů v těle

Sacharidy hrají klíčovou roli v našem těle a mají několik důležitých funkcí:

  1. Zdroj energie: Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro tělo, zvláště pro mozek a svaly. Glukóza je primární palivo pro buňky, které je nezbytné pro jejich správnou funkci.

  2. Zásoba energie: Přebytečné sacharidy jsou ukládány v játrech a svalech ve formě glykogenu, který může být později využit jako zdroj energie během fyzické aktivity.

  3. Podpora zdravého trávení: Vláknina, typ sacharidu, podporuje zdravé trávení a pravidelnost stolice, snižuje riziko zácpy a přispívá k pocitu sytosti.

Sacharidy a hubnutí

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé omezují sacharidy, je snaha o hubnutí. Nízkosacharidové diety, jako je keto dieta nebo Atkinsova dieta, získaly popularitu díky své účinnosti při rychlém úbytku váhy. Tyto diety fungují na principu omezení sacharidů a zvýšení příjmu tuků, což vede tělo k tomu, aby spalovalo tuky jako hlavní zdroj energie. Ovšem jako s každou přísnější dietou se do hry přidává i jojo efekt, který už tak žádaný není.

Výhody nízkosacharidových diet:

  • Rychlý úbytek váhy: Snížení sacharidů může vést k rychlému úbytku váhy, zejména na začátku diety.
  • Kontrola hladiny cukru v krvi: Nízkosacharidové diety mohou pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi a zlepšit inzulínovou citlivost.

Nevýhody nízkosacharidových diet:

  • Nedostatek živin: Omezení sacharidů může vést k nedostatku některých důležitých živin, jako jsou vitamíny a minerály obsažené v ovoci, zelenině a celozrnných produktech.
  • Nízká energie: Snížení sacharidů může vést k pocitu únavy a snížené fyzické výkonnosti, zejména během intenzivní fyzické aktivity.
  • Následný jojo efekt: Tyto diety se nedají udržet dlouhodobě, proto dost často nastupuje všemi nesnášený jojo efekt.

Jak správně zařadit sacharidy do stravy

Klíčem k vyvážené stravě je správný výběr sacharidů a jejich konzumace v přiměřeném množství. Zde je několik tipů, jak zařadit sacharidy do zdravé stravy:

  1. Preferujte komplexní sacharidy: Zahrnujte do své stravy potraviny bohaté na komplexní sacharidy, jako jsou celozrnné produkty, luštěniny, ovoce a zelenina. Tyto potraviny poskytují trvalou energii a jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály.

  2. Omezte jednoduché cukry: Snižte konzumaci potravin s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, jako jsou sladkosti, pečivo, limonády a slazené nápoje. Nahraďte je zdravějšími alternativami, jako je čerstvé ovoce.

  3. Sledujte velikost porcí: Kontrolujte velikost porcí sacharidů, aby nedošlo k nadměrnému příjmu kalorií. Ideální je kombinovat sacharidy s bílkovinami a zdravými tuky pro vyváženost pokrmů.

  4. Jezte pravidelně: Pravidelné stravování pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a předchází pocitům hladu, které mohou vést k přejídání.

  5. Naslouchejte svému tělu: Věnujte pozornost tomu, jak vaše tělo reaguje na různé typy sacharidů a přizpůsobte svou stravu podle svých individuálních potřeb a cílů.

Závěr

Sacharidy jsou důležitou součástí zdravé a vyvážené stravy, pokud jsou konzumovány v přiměřeném množství a ve správné formě. Vyhýbání se jednoduchým cukrům a preferování komplexních sacharidů může přispět k lepšímu zdraví, vyšší energii a udržení zdravé váhy. Nízkosacharidové diety mohou být účinné pro rychlý úbytek váhy, ale dlouhodobé omezení sacharidů může mít negativní dopady na zdraví a energii. Klíčem je vyvážený přístup, který zahrnuje rozmanitou stravu bohatou na živiny a naslouchání tělesným signálům.

Pokud ale nemáte čas řešit správné rozložení živit ve vašem jídelníčku, nebo vás jenom zkrátka nebaví stát dlouhé hodiny u plotny, přenechte váš jídelníček na nás. Rádi se vám postaráme o vyváženou stravu na každý všední den.