Recepty: Top víkendové snídaně
Znáte to. V pátek odpoledne zaklapnete notebook a dostaví se ten nezaměnitelný pocit, že je před vámi víkend. No, jo, ale o víkendu Yes Krabičky přece nevaří. Co teď s tím? O víkendu vám jídlo sice nezajistíme, rádi vám ale doporučíme zajímavé recepty, které si snadno a rychle připravíte v pohodlí domova. V tomto článku se zaměříme na zdravé snídaně a povíme vám o geniální ingredienci, kterou s velkou pravděpodobností máte právě teď doma. Jedná se o ovoce, ze kterého snadno vykouzlíte zdravou alternativu sladidla při vaření a pečení. Banány! Ideální surovina pro pomalá víkendová rána, kdy máte chuť si po náročném týdnu dopřát královskou snídani.
Proč jíst banány?
Banány jsou pro tělo prospěšné z mnoha důvodů. Jsou bohaté na draslík, minerál důležitý pro správnou funkci svalů, nervů a srdce. Draslík nám pomáhá udržovat normální krevní tlak a rovnováhu tekutin v těle. Obsahují také vlákninu, která podporuje zdraví trávicího systému a může pomoci s regulací střevní rovnováhy a kontrolou hmotnosti. Vitamíny a minerály v banánech, jako je vitamín B6, vitamin C, hořčík a mangan, posilují imunitní systém a podporují správnou funkci metabolismu. Díky obsahu přirozených cukrů jsou banány skvělým zdrojem energie, což z nich dělá ideální snack v odpoledních hodinách, nebo před cvičením. Kromě toho mohou banány pomoci udržovat zdravý srdeční rytmus a snižovat riziko svalových křečí. Banány jsou zkrátka super. Tak si z nich pojďme něco uvařit.
Banánové lívance
Ingredience:
- 2 středně velké zralé banány
- 2 velká vejce
- 1/2 šálku celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- Olej, nebo máslo na potření pánve
Postup:
- Banány rozmačkejte vidličkou v míse, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Přidejte vejce a důkladně promíchejte.
- Přidejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
- Na pánvi rozehřejte trochu oleje nebo másla a nalijte těsto do malých lívancových kruhů.
- Smažte lívance z obou stran do zlatova.
- Podávejte s čerstvým ovocem, javorovým sirupem nebo jogurtem.
Banánový chléb
Ingredience:
- 3 středně velké zralé banány, rozmixované na pyré
- 1/3 šálku rozpuštěného kokosového oleje
- 1/2 šálku medu, nebo hnědého cukru
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 1/2 šálku celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky skořice (volitelné)
- 1 lžíce kakaa
Postup:
- Troubu předehřejeme na 175°C a vymažeme formu na chléb.
- V míse smícháme rozmačkané banány, rozpuštěný kokosový olej, med nebo jiné sladidlo, vejce a vanilkový extrakt.
- Do směsi přidáme mouku, prášek do pečiva, sůl a další koření. Dobře promícháme, dokud nedostanete hladké těsto.
- Těsto nalijeme do připravené formy na chléb.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 50-60 minut nebo dokud chléb nezměkne na dotek a vrchní část nezezlátne.
- Chléb necháme vychladnout před krájením a podáváním.
Banánové smoothie
Ingredience:
- 1 velký zralý banán, oloupaný a nakrájený na kousky
- 1/2 šálku mléka
- 1/2 šálku jogurtu (ideálně řecký, nebo jiný bílý jogurt)
- 1/2 šálku čerstvého, nebo mraženého ovocného mixu
- 1 lžička medu, nebo obdobného sladidla
- led (volitelně, pokud chcete mít smoothie chladnější a hutnější)
Postup:
- Nakrájený banán, mléko, jogurt, ovocný mix a med vložíme do mixéru.
- Všechny ingredience mixujeme do hladké konzistence. Pokud chcete hutnější smoothie, přidejte několik kostek ledu a znovu rozmixujte.
- Smoothie nalijeme do sklenice a ozdobíme banánem. Podáváme ihned.
Toast s máslem a banánem
Ingredience:
- 2 plátky celozrnného chleba
- máslo
- 1 velký zralý banán, oloupaný a nakrájený na plátky
- med, vlašské ořechy (volitelně, pro dochucení)
Postup:
- Plátky celozrnného chleba namažeme máslem.
- Banán nakrájíme na jemné plátky a položíme na toast.
- Dochutíme medem, případně posypeme nakrájenými vlašskými ořechy.
Jste o víkendu ranní ptáče, nebo raději dospáváte dluh z pracovního týdne? S těmito recepty se vám nestane, že byste nevěděli, co si připravit během soboty a neděle, kdy Yes Krabičky nevaří. Ať už preferujete slow, nebo fast cooking, z těchto receptů si určitě vyberete. Tak co, kterou snídani si další víkend připravíte vy?