My všichni občas přemýšlíme nad tím, kterým potravinám se nutně vyhnout, abychom dosáhli našich sportovních cílů. Je sice dobré vymezit si, co bychom měli z jídelníčku eliminovat, ale nesmíme zapomenout ani na to, co bychom do něj měli zařadit. Existují totiž potraviny, bez kterých zdravý a vyvážený talíř zkrátka nevykouzlíme. Na které živiny v potravinách bychom neměli zapomínat? A lze je nahradit některými doplňky stravy? Přečtěte si tento článek, ve kterém vám prozradíme, co vše může váš jídelníček pozitivně obohatit.

Víte, co by měl obsahovat váš jídelníček? Zdravá strava se skládá z makroživin a mikroživin:

  • Makroživiny = bílkoviny, tuky a sacharidy jsou nezbytné ve větším množství, neboť jsou hlavním zdrojem kalorií a tedy i energie. 
  • Mikroživiny = vitamíny a minerály jsou nezbytné v menších množstvích, avšak svou důležitostí se podílejí na klíčových procesech v těle.

Nejlepší způsob, jak získat dostatečné množství obou skupin živin, je prostřednictvím pestré a vyvážené stravy. Pokud z určitých důvodů nemůžete dosáhnout ideálního příjmu živin v rámci vašeho jídelníčku, zvažte využití doplňků stravy. Které doplňky stravy má opravdu smysl užívat?

Proteinové doplňky stravy

Protein je základní stavební blok těla nezbytný pro růst, opravu a udržení tkání, jako jsou svaly, kůže, vlasy a nehty. Je složen z aminokyselin, z nichž některé jsou tzv. esenciální, což znamená, že je tělo není schopno produkovat samo a musíme je získávat z potravy. Protein hraje klíčovou roli v opravě a regeneraci buněk a je důležitý také pro kontrolu hmotnosti a udržení pocitu sytosti. Pokud nezískáváte jeho dostatečné množství z klasické stravy, je vhodné zařadit proteinové doplňky stravy v podobě proteinového prášku, tyčinek nebo jiných proteinových produktů.

 Super Greens

Vláknina, obsažená třeba v tzv. Super Greens, má celou řadu zdravotních výhod. Například pomáhá udržovat zdravou funkci střev a podporuje proces trávení. Dále snižuje riziko onemocnění srdečního a cévního systému tím, že pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Konzumace vlákniny vám přijde vhod i během hubnutí. Zabraňuje totiž přejídání a udržuje pocit sytosti, což vám zajistí kontrolu nad vaší hmotností. Super Greens jsou dostupné ve formě prášku, ve kterém se kromě vlákniny vyskytuje čaj matcha, ashwagandha, spirulina, chlorella a další superpotraviny.

Omega-3 mastné kyseliny

Tyto esenciální tuky si tělo nemůže produkovat samo a musíme je získávat z potravy. Hlavními zdroji omega-3 mastných kyselin jsou ryby, lněná semínka, vlašské ořechy apod. Tyto mastné kyseliny jsou důležité především pro zdraví srdce, protože nám pomáhají udržovat normální srdeční rytmus. Omega-3 mastné kyseliny jsou protizánětlivé a také podporují zdraví mozku a nervového systému, což může přispět ke zvýšené pozornosti, lepší kognitivní funkci a náladě.

Hořčík

Důležitý minerál, který pokrývá široké spektrum funkcí v těle. Hořčík hraje klíčovou roli při udržování zdraví kostí a zubů tím, že spolupracuje s dalšími minerály, jako je vápník a fosfor. Dále je nezbytný pro správné fungování svalů a nervů, což vám zajistí optimální regulaci svalového napětí. Hořčík také podporuje funkci metabolismu a je důležitý pro správnou regulaci hladiny cukru v krvi.

Vitamin D

Déčku se přezdívá sluneční vitamín, protože ho tělo dokáže vyrábět pod vlivem slunečního záření. Hlavní funkcí vitaminu D je podpora zdraví kostí a zubů. Silný vliv má také na imunitní systém a může pomoci snižovat záněty v těle. Co ale dělat v zimě? Nedostatek vitaminu D může vést k řadě problémů, včetně oslabení kostí, zvýšení rizika určitých onemocnění či duševních problémů, proto je potřeba zajistit jeho správnou suplementaci.

Je důležité si uvědomit, že i když tyto doplňky stravy mohou být při hubnutí užitečné, nenahrazují pestrou stravu a pravidelnou fyzickou aktivitu. Než začnete užívat jakýkoli doplněk stravy, je vhodné poradit se svým lékařem, nebo nutričním terapeutem. Zejména pokud máte nějaké zdravotní problémy, nebo užíváte léky, které by mohly s doplňky negativně interagovat. Při optimálním zdraví vám přidání těchto doplňků do vaší každodenní rutiny může poskytnout dodatečnou podporu při dosahování vašich sportovních cílů a pomoci vám cítit se lépe a zdravěji.