Společnost se dělí na dvě skupiny – bez snídaně ani ránu a nestíhám, nemám hlad, nesnídám. Snídaně, jakožto první jídlo dne, je sice velmi důležitá, ale vždy záleží pouze na vás, zda budete nebo nebudete snídat. Hlavní je poslouchat své tělo. V tomto článku si povíme několik důvodů, proč je dobré zařadit snídani do ranní rutiny a jak tím nestrávit polovinu dopoledne. Ona to totiž není zas taková věda. Uvidíte, třeba si snídani nakonec taky zamilujete.

Tělo je po dlouhé noci dehydrované a hladové

Trávicí soustava po probuzení potřebuje nastartovat a káva jí k tomu rozhodně stačit nebude. Stejně jako doplnění tekutin je strava základ úspěšného dne. Proto má u nás snídaně zelenou. Rozproudí metabolismus a zajistí, že ve zbytku dni nebudete mít tendenci se “zaplácnout” něčím rychlým a nezdravým. Pokud si totiž dopřejete plnohodnotnou snídani, chutě na sladké a jiné vysoce kalorické jídlo se výrazně sníží.

 

Benefity pravidelného snídání: 

  • Ranní příliv energie, která pozitivně ovlivní celý váš den
  • Nastartování těla a metabolických procesů
  • Snižuje pocit hladu během dne
  • Snídaně plná bílkovin a zdravých sacharidů snižuje chuť na sladké v průběhu dne a poté i ve večerních hodinách

Souhlasíme ale i s tvrzením, že každý je individuální a rozhodně nepopíráme, že existují i lidé, kteří do sebe ráno prostě nic nedostanou. V takovém případě, pokud se to týká právě vás, dbejte alespoň na hydrataci. Po probuzení vypijte sklenici vody a vyčkejte na ten správný čas, kdy vám tělo dovolí potravu přijmout. 

Jak by měla vypadat dokonalá snídaně? 

Hlavně, aby vám chutnala. Samozřejmě ale nějaké náležitosti má a mít by měla. Veledůležité jsou bílkoviny a zdravé sacharidy. To je přesně ta energie, která vás zasytí, uspokojí a dodá vám potřebnou energii, se kterou bude moct vaše tělo operovat celé dopoledne. V případě, že byste si naservírovali jen nějaké cornflakes s mlékem, hlad by přišel za chvíli znovu. Zdravá plnohodnotná snídaně může mít klidně podobu lívanečků, ovesné kaše, míchaných vajíček nebo čehokoliv, co máte rádi. Záleží na provedení. Do lívanců a ovesné kaše přidejte protein místo cukru, vajíčka si dejte s celozrnným pečivem a zeleninou. Možností je nespočet. Inspiraci najdete dokonce i v našem článku Tipy na zdravé snídaně pro aktivní život

A co když opravdu nestíháte? 

I to se dá vyřešit. Dokonce i několika způsoby. Snídani si totiž zasloužíte, i když nejste úplně ranní ptáče. Jak na to? 

  • Připravujte si snídani večer. Například taková overnight kaše vám sebere maximálně 10 minut času. Stačí zalít vločky mlékem nebo kefírem, přidat protein, posypat ovocem a nechat do rána odpočívat v lednici. Po probuzení si pak budete moct okamžitě dopřát super jídlo nebo si ho vzít v krabičce s sebou. 
  • Objednejte si Yes Krabičky. Díky nim ušetříte hromadu času ráno i po zbytek dne. Odpadne vám totiž veškerá starost okolo stravování, a to včetně špinavého nádobí. Každý den vám přivezeme čerstvé pokrmy v krabičkách, vyvážené přesně podle vašeho životního stylu a cílů. Jednoduchost stravování, to jsou Yes Krabičky. 

Abychom to shrnuli, snídaně nám přináší mnoho pozitiv. Přece jen je pravidelný a dostatečný jídelníček klíčem k úspěchu. Není však snídaně jako snídaně. Vaše první jídlo dne by mělo být kvalitní a obsahovat řádnou dávku bílkovin společně se zdravými sacharidy. Ty vám dodají potřebnou energii a zasytí na delší dobu. Pokud se tedy ženete za svou vytouženou postavou, nebo prostě jen chcete být z dlouhodobého hlediska fit, rozhodně si na kvalitní snídani čas udělejte. A jestliže nemáte čas, máte štěstí, že máte nás. My vám od této povinnosti rádi pomůžeme. Objednejte si krabičkovou dietu a ušetřete mnohem více času než jen pár chvil během snídaně.