Jste salátový nadšenec, nebo si raději pochutnáte na šťavnatém masu s jednoduchou přílohou? Ani jedna varianta samozřejmě špatně není, je ale třeba je vyvažovat. Zelenina je totiž, i když to někteří slyšet nechtějí, nezbytnou součástí našeho jídelníčku. Proč je zelenina tak důležitá? Jak její konzumace pomáhá při hubnutí a jak ji do toho klasického jídelníčku dostat? Právě čtete článek nabitý informacemi.

Zelenina obsahuje mnoho tělu prospěšných látek

Veškeré druhy zeleniny v sobě mají přírodní barviva, která jsou právě tím bohatstvím. Obsahují vlákninu, antioxidanty a mnoho vitamínů (především vitamín C). Vlákninu naše tělo potřebuje pro správné trávení, antioxidanty zase zpomalují stárnutí a chrání tělo před volnými radikály. No a vitamín C? Ten podporuje vstřebávání ostatních důležitých látek a také posiluje imunitu. Společně tyto zdravé nezbytnosti tvoří komplexní péči o funkci našeho těla. A to jinak nedoženete. Přidat si pár porcí zeleniny do jídelníčku je prostě potřeba. 

Víte že…

Syrovou zeleninu byste měli jíst společně se za studena lisovanými oleji? Pokud si tedy připravujete salát, nezapomeňte ho zakápnout kvalitním oliváčem. Zelenina totiž obsahuje i mnoho vitamínů, které jsou rozpustné pouze v tucích. Tak ať o ně nepřijdete. 

V zelenině nenajdete skoro žádné jednoduché cukry ani přemíru kalorií

Pokud jste právě na cestě za svým vysněným tělem a potřebujete trochu zredukovat svou váhu, zelenina vám bude nejlepším pomocníkem. Díky vláknině totiž navozuje pocit plnosti a zároveň neobsahuje skoro žádné jednoduché cukry ani kalorie. Rozhodně ne ty prázdné. Takže i během hubnutí je možné jídelníček doplňovat o téměř neomezené množství zeleniny. Navíc si tak zajistíte i potřebnou hydrataci a, jak už jsme psali výše, přispějete ke svému zdraví. Jak ji do toho jídelníčku ale dostat? 

  • Ke každému jídlu si připravte malý salátek – postačí klidně listová zelenina s pár rajčaty a zakápnuté olivovým olejem. Po jídle vám díky tomu nebude těžko a navíc i doplníte potřebné vitamíny. 
  • Obohaťte přílohy k masu o dušenou zeleninu – může to být mrkev, brokolice nebo fazolové lusky. Jednoduše cokoliv, na co máte chuť. Během dušení se navíc ze zeleniny neztratí téměř žádné živiny. Další variantou může být grilování. Z grilu je skvělý například lilek nebo cuketa.
  • Nevynechávejte svačiny – připravte si do práce krabičku s nakrájenými rajčaty, okurkou a ředkvičkami. Přidat můžete i trochu humusu a dokonalá svačinka je na světě. 

Není to složité. Jen si na to zvyknout. A poté uvidíte, že zelenina opravdu není tak špatná, jak si ji mnoho lidí představuje. 

Kolik zeleniny by tedy člověk měl denně sníst?

Obecně se říká, že stačí 5 porcí. A tou porcí rozumějte přibližně to, co se vám vejde do dlaně. Vychází to na jeden větší salát, který si můžete připravit jako hlavní jídlo, a další dvě malé porce zeleniny. Ty si můžete dát buď ke svačině, nebo jako přílohu k masu. Rozhodně se to ale dá zvládnout. Avšak pokud by to na vás bylo zeleniny příliš, jednu až dvě porce můžete zaměnit za ovoce. Pochutnat si na čerstvém mangu nebo jablku je pro mnohé příjemnější, než neustálé chroupání ledového salátu.

Je to pro vás moc komplikované? Jednoduchým východiskem pro vás může být krabičková dieta. To je vyvážená strava, která plní vaše cíle a vyživuje tělo po zdravotní stránce. Navíc nebudete muset ani vařit. To zní jako plán, co říkáte?