Zdravá víkendová snídaně: Křepelčí vejce s avokádem na žitném chlebíku
Víkend si říká o pomalá a hlavně příjemná rána. No a jelikož krabičková dieta sobotu ani neděli v našem případě nepokrývá, zůstává víkend ve vaší režii. A jelikož bez skvělé snídaně víkend jako by nebyl, dejte si s její přípravou záležet! Připravte si zdravé, ale zároveň maximálně lahodné první jídlo dne, které vás zasytí na celé dopoledne a předá vašemu tělu všechny potřebné živiny. Pokud si ale říkáte, že je to moc práce a máte tendenci se zaplácnout něčím nekvalitním, zadržte. Super snídaně vás nemusí stát hromadu času ani ingrediencí. Krásné jídlo jako z Instagramu si dokážete připravit za pár chvil a ze snadno dostupných potravin. Dnes vám proto představíme jednoduchý recept na žitný chléb s avokádem, rajčaty a křepelčími vejci. To zní jako dobrota, co myslíte?
Ingredience, které budete potřebovat:
- Žitný chléb 100 g
- Olivový olej 50 g
- Avokádo 2 ks
- Kokosové mléko 50 ml
- Sůl 2 g
- Pepř 0,5 g
- Citronová šťáva 10 ml
- Barevná rajčátka cherry 60 g
- Bazalka 3 g
- Mořská sůl - vločky 2 g
- Křepelčí vejce 5 ks
- Čerstvý koriandr 10 g
TIP: Nepodceňujte zralost avokáda. Pokud není příjemně měkké, dejte mu ještě čas. Tvrdým a nezralým avokádem byste si jídlo mohli pokazit, a to by byla škoda. Chuť tvrdého avokáda totiž není úplně k nakousnutí.
Postup přípravy:
- Připravte si žitný chléb. Můžete použít čerstvý chléb z pekárny, nebo si ho můžete doma udělat sami. Pokud se rozhodnete pro druhou variantu, s přípravou domácího chleba byste měli začít o den dříve.
- Následují křepelčí vejce, které si vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Díky tomu vám ve vodě neprasknou a nevytečou.
- V hrnci přiveďte vodu k varu, vložte do ní křepelčí vejce a vařte 2 minuty. Poté je ihned vložte do studené vody. Následně je oloupejte a nekrájejte na půlky.
- Očistěné měkké avokádo rozmačkejte vidličkou s olivovým olejem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Přidejte nasekaný koriandr, kokosové mléko a pečlivě vymíchejte do pasty.
- Cherry rajčata rozkrojte napůl a ogrilujte je dozlatova na teflonové pánvi.
- Plátky žitného chleba nakrájejte na cca 1,5 cm plátky a opečte je na olivovém oleji, tak aby byly křupavé.
- Na takto opečený chléb naneste avokádovou pastu, několik opečených rajčat a křepelčí vejce. Lehce posypte vločkovou mořskou solí a ozdobte lístky bazalky.
A voilà! Vaše lahodná a zdravá snídaně je připravena. Nyní si ji můžete vychutnat s dobrým pocitem, že jste si připravili vyvážené a chutné jídlo i mimo krabičkovou dietu. Tento základní recept si navíc můžete ještě jakkoliv ozvláštnit podle své chuti nebo si k němu připravit třeba tvarohovou pomazánku s pažitkou. Libovolně také můžete přidat plátky ředkviček nebo si z avokáda vytvořit guacamole s nasekanou šalotkou. Varianta může být i se sýrem nebo voňavou smaženou slaninkou. No prostě a jednoduše, dá se s tím vyhrát a je jen a jen na vás, kolik fantazie a úsilí do své snídaně investujete. Ale nezapomínejte, že ráno dělá den. Tak se nezanedbávejte, dávejte svému tělu to nejlepší – Yes Krabičky a poctivé, vyvážené víkendové snídaně.