Prvním jídlem dne by rozhodně měla být snídaně. Někdo to tak má, někdo ne. Ráno ale přece dělá den, tak proč si ho nezpříjemnit dobrým a výživným jídlem? Snídaně mají ale samozřejmě i spoustu dalších pozitiv. Váš organismus se s prvním jídlem začne probouzet, kolečka metabolismu se roztočí a tělo tak bude nastartované mnohem dříve. Pokud jste tedy do dnešního dne nesnídali, možná je na čase to změnit. A žádné výmluvy. Máme pro vás pár tipů na recepty, jejichž příprava nezabere ani 10 minut. Vydatná snídaně se totiž dá zvládnout i ve spěchu. Jak? Takhle!

Overnight kaše a chia pudingy

Popadnout ve spěchu snídani z lednice a utíkat na schůzku, to je pravděpodobně největší ranní záchrana všech, kteří toho času nazbyt úplně moc nemají. A k tomu vám pomůže overnight kaše, kterou si připravíte jednoduše večer, přes noc ji necháte odpočívat do rána, takže vám díky tomu odpadnou veškeré starosti s vařením. Postup přípravy je nenáročný – ovesné vločky nebo chia semínka stačí zalít mlékem, jeho veganskou alternativou nebo například kefírem, důkladně promíchat, poklást libovolným ovocem, domácí granolou nebo čímkoliv, co máte rádi a vložit do lednice. Do druhého dne kaše zhoustne, uvolní přirozeně se vyskytující sacharidy, takže nebudete potřebovat ani žádné sladidlo, a vy budete moct okamžitě snídat či si toto lahodné první jídlo dne vzít s sebou.

TIP: Doporučujeme využívat kefír, díky kterému vám vznikne fermentovaná kaše. Podpoříte tak své trávení i imunitu. Svou ovesnou si ale můžete každý den měnit podle toho, na co máte zrovna chuť. Jednou si do ní zamíchejte protein, podruhé skořici a další den si navrch dopřejte například ještě ovocný jogurt. Fantazii se meze nekladou.

Zapečené sandwiche plné čerstvých dobrot

Mezi zdravé a rychle připravené snídaně patří i sandwiche. Vždy je samozřejmě lepší sáhnout po vícezrnném nebo žitném pečivu a využít například bylinkovou Lučinu nebo cottage než tučné pomazánkové máslo, ale tento výběr necháme na vás. Ráno by mělo být především příjemné. 

V toustech rozhodně nesmí chybět váš oblíbený sýr a kvalitní vysokoprocentní šunka společně s rajčaty. Tato zapečená kombinace pravděpodobně nikoho nikdy neomrzí. Sandwich pak můžete doplnit o avokádo, volské oko, salát nebo jinou zeleninu. 

I tuto snídani budete mít hotovou do pár minut a rozhodně se nebudete muset bát, že by se vám omrzela, jelikož suroviny můžete dle aktuálních chutí libovolně střídat.

TIP: Pokud si budete tousty připravovat s sebou do práce, určitě je nezavírejte teplé do krabičky nebo alobalu. Čerstvě vyndané pečivo z toastovače potřebuje dýchat a ideálně odpočívat ve svislé poloze tak, aby bylo následně křupavé. V případě, že toast položíte vodorovně, zvlhne. 

Je pro vás i pár minut příliš mnoho?

V takovém případě už máme jen jednu jedinou radu: Snídejte s Yes Krabičkami. Vyhnete se tak absolutně veškeré přípravě, nakupování potravin i umývání nádobí. Každý den vám kurýr doveze krabičky, nebo si je vyzvednete sami na vybraném výdejním místě a nebudete tak muset vůbec nic dalšího řešit. A pokud se bojíte, že se budou pokrmy často opakovat, rádi bychom vás vyvedli z omylu – v naší kuchařce je přes 250 receptů na zdravá a lahodná jídla. Kreativita vám ve stravování s naší krabičkovou dietou rozhodně chybět nebude. Navíc si nastavíte plán přesně podle svých potřeb a budete mít naprosto dokonalý přehled o tom, co a kolik toho sníte.

Ať už se ale rozhodnete pro jakýkoliv styl snídaní, nikdy neuděláte chybu (pokud tedy ráno nesáhnete třeba po kyblíku zmrzliny, to by se vám zdravý životní styl úplně nepoklonil). Snídaně jsou opravdu důležité. Nenechávejte své tělo hladovět.