Hovězí maso, a příprava pravých steaků obzvlášť, není příliš tradiční pro domácí kuchyni. Pojďme proto tento stereotyp společně rozbít. Steak, i ten rib-eye, totiž dokážete připravit i vy, věřte si. Pokud jste tedy do teď chodili na tyto kvalitní masa se zdánlivě složitou přípravou do restaurací, zadržte a zkuste si to podle našeho receptu doma. Můžete tak například vyplnit váš víkendový jídelníček, během kterého nemáte přísun čerstvých krabiček. Budete potřebovat jen pár základních surovin. A ten rib-eye steak? Tak ten by měl být řádně kvalitní, na jeho výběru si dejte obzvlášť záležet. 

Suroviny:

  • Hovězí rib-eye 300 g
  • Olivový olej 20 g
  • Mořská sůl vločky 3 g
  • Voda 1 l
  • Sůl 2 g
  • Pepř 1 g
  • Vejce 1x
  • Zelené fazolky Kenya čerstvé 60 g

 Postup přípravy:

  1. Steak otřete suchou utěrkou a nechte odstát (pokud byl ve vakuu).
  2. Troubu rozpalte na 205 °C a nechte dokonale rozehřát.
  3. Fazolky zbavte jejich konců, vložte je do vroucí vody se solí a vařte cca 3-4 minuty.
  4. Okamžitě je poté, až budou fazolky uvařené, vložte do ledové vody (díky tomu zůstanou sytě zelené).
  5. Jakmile fazolky vychladnou, rozdělte je podélně na dvě části a nechte stranou. Nyní přichází čas na steak.
  6. Maso zprudka opečte na olivovém oleji z obou stran. Stačí jen pár chvil tak, aby bylo křupavé.
  7. A nyní přichází řada na rozpálenou troubu. Po osmahnutí do ní steak dejte péct. Pro medium rare vám bude stačit cca 4-5 minut. Pro další úpravy připočítejte další 2 minuty.
  8. Rib-eye steak vyndejte z trouby a nechte ho cca 6 minut odpočívat stranou. Díky tomu se hezky rozleží a chutě se spojí. 
  9. Mezitím na nepřilnavé pánvi s olejem připravte sázené vejce. Zahřívejte ho pomalu, aby po upečení bylo hladké, bez bublin.
  10. Nyní už vám zbývá pouze zprudka orestovat fazolky, osolit je a opepřit podle své chuti.
  11. Po tomto krátkém postupu už můžete maso servírovat celé nebo rozkrájené na širší plátky. Přidejte k němu i vejce a fazolky, dle chuti posypte mořskou solí a pokapejte olivovým olejem.

TIP: Nenechte se zmást absencí dalšího množství koření. Kvalitní rib-eye steak opravdu stačí jen osolit a opepřit. Chuť dobrého hovězího kusu masa je totiž opravdu lahodná a je škoda ji přebíjet kořením. 

Pokud si teď říkáte, že byste steak asi raději připravili pouze na pánvi, rozhodně vám to nedoporučujeme. Pro křehkost masa je důležité pečení. Nejprve je ale třeba strukturu masa zatáhnout, aby si udrželo všechnu šťavnatost, proto ta kombinace smažení a trouby. A jak na to, abyste neušpinili více nádobí než je potřeba? Určitě se podívejte po pánvi, která disponuje odnímatelnou rukojetí a je tím pádem vhodná i k vkládání do trouby. U toho levnějšího klasického nádobí to běžné není, ale pokud doma máte kvalitní kuchyňské vybavení, třeba budete mile překvapeni. S takovou pánví pak totiž stačí udělat krátký proces – odstranit rukojeť, a můžete ji i s masem přesunout do rozpálené trouby. Tak neušpiníte nic navíc. Jestliže doma ale takovou pánev nemáte, nezoufejte, vystačíte si i s jakýmkoliv pekáčkem.

Yes Krabičky - Hovězí rib-eye steak

Až se tento recept rozhodnete připravit, dejte nám vědět na našich sociálních sítích, jak se vám povedl a zda vám rib-eye steak chutnal. Budeme rádi, když se podělíte o fotografie a inspirujete tím i ostatní.