Krabičková dieta vám šetří čas a starosti během pracovní dnů v týdnu. V tyto dny vám efektivně pomáhá udržet se na správné cestě ke zdraví a vysněné postavě. Avšak vždy, když nastává víkend, je třeba si dát od krabiček pauzu. Víkendové krabičky totiž nepřipravujeme. Ale i v tom se dá najít mnoho pozitiv. Vaření je totiž pro mnohé z nás koníčkem. Víkendy se tedy nesou v duchu “připrav si sám”. Jak ale na to? Pozornost svému stravování byste totiž měli věnovat i o víkendech a zajistit si pravidelnou, vyváženou a pestrou stravu. Zde je několik tipů, jak si užít víkendy plné zdravých pochoutek.

Yes Krabičky - Jak se stravovat o víkendech

1) Plánujte si svá jídla dopředu

Než vyrazíte na nákupy potravin do supermarketu, napište si ta jídla, která máte v plánu připravovat. Udělejte si seznam potřebných ingrediencí tak, abyste nekupovali nic zbytečného. Přes týden byste už, vzhledem k zásobě krabiček, neměli možnost to sníst. Díky seznamu také na nic nezapomenete, což je další malé plus, které s sebou přináší plánování. 

A pokud bychom vám mohli poradit ještě jednu věc – nechoďte nakupovat hladoví. V momentě, kdy máte prázdný žaludek, máte, jak se říká, velké oči. Proto, jestliže si chcete udržet zdravý přístup ke stravování, se této začátečnické chybě vyhněte.

2) Využij čas bez krabiček k experimentování

Víkend je ideálním časem na experimentování s novými recepty a přísadami. Zkuste nové zdravé recepty, které jste si chtěli vyzkoušet, nebo si vytvořte vlastní verzi oblíbeného jídla, které obohatíte o zdravé ingredience a přílohy. Tímto způsobem si můžete dopřát chuťovou rozmanitost a objevovat nové kombinace. Případně se zamyslete, na jakou dobrotu máte už dlouho chuť a neváhejte si ji uvařit. A pokud to bude něco ne tolik zdravého, hlavně si to nevyčítejte. Všichni občas hřešíme a pokud to není často a ve velkém množství, nic se neděje.

3) Nezapomínejte na pravidelnost stravování

I když o víkendech nemusíte dodržovat přesný režim krabičkové diety, stále je důležité dbát na pravidelnost stravování. Vyhraďte si čas na snídani, oběd a večeři a snažte se jíst přibližně ve stejnou dobu každý den. Tím udržíte svůj metabolismus stabilní a zamezíte přejídání nebo vynechávání jídel. Hladové tělo si totiž všechny látky začne ihned ukládat a to není úplně dobré, pokud se snažíte například hubnout. Pravidelnost je prostě stěžejní. 

Yes Krabičky - Stravování o víkendech

4) Přidej do jídel dostatek ovoce a zeleniny

Jeden ze základních pilířů vyvážené stravy je konzumace dostatečného množství ovoce a zeleniny. Víkend je skvělou příležitostí, abyste se zaměřili na jejich rozmanitost. Využijte čas na přípravu čerstvých salátů, smoothie nebo experimentujte s novými zeleninovými recepty. Barevná a chutná zelenina přinese do vašeho jídelníčku zdravé živiny a díky obsahu vlákniny udrží trávení v normálu.

5) Hýbejte se a využívejte času venku

Víkend je také skvělá příležitost pro oblíbenou fyzickou aktivitu a pobyt na čerstvém vzduchu. Zkuste například najít společné outdoorové aktivity se svými přáteli, ať už jde o procházky, cyklistiku nebo cvičení ve volné přírodě. Pohyb pomáhá udržet tělo i mysl zdravé a pozitivně ovlivňuje vaši celkovou pohodu. Je také klíčový pro udržení aktivního metabolismu. Jestliže tedy o víkendech na stravu tolik nedbáte, vykompenzovat to pohybem je tedy opravdu dobrý nápad, díky kterému zůstanete fit. Ale i zde pozor - špatnou stravu nelze přecvičit.

6) Mějte místo i pro odpočinek a potěšení

Odpočinek a potěšení, to je, když nemusíte přemýšlet nad prací a můžete si užívat přítomný okamžik. Dejte si prostor na relaxaci, meditaci nebo čtení knihy, kterou jste si chtěli už dlouho přečíst. Dopřejte si také malou dovolenou a občas si dejte své oblíbené sladké či slané dobroty, aniž byste se cítili provinile. Klíčem je vždy balanc.

Bavte se při přípravě jídel a objevujte nové chutě, které vám zdravá strava může přinést. Péče o zdraví totiž není jen povinnost. Je to příjemná a lahodná cesta, kterou si můžete zamilovat i vy. Využívejte proto víkendy jako čas pro sebe a své zdraví. Užijte si rozmanitost, pestrost a vyváženost ve své stravě a nezapomeňte, že každé jídlo by mělo být také chvílí radosti a potěšení pro vaše smysly.