Pokud bychom udělali anketu, ve které bychom porovnávali oblíbenost ovoce se zeleninou, ovoce by na 100 % vyhrálo. To je nám jasné. Protože takové čerstvé borůvky, jahody nebo třeba třešně? To většinou nikdo neodmítne a dezerty z nich udělané také ne. A to je dobře. Ovoce nám totiž přináší spoustu benefitů pro zdraví. Jaké to jsou a kolik ovoce byste měli přes den ideálně sníst?

Vysoký obsah vitamínů a minerálů

Každý druh ovoce si s sebou nese svůj bohatý balík živin. Například citrusové plody jsou bohaté na vitamin C, který posiluje imunitní systém a podporuje zdravou pokožku. Banány jsou pak známé pro svůj obsah draslíku, důležitého pro regulaci srdečního rytmu a udržení normálního krevního tlaku. Rozmanitost ovoce vám umožní snadno se dostat ke všem důležitým vitamínům a minerálům, které vaše tělo potřebuje.

Lahodný zdroj vlákniny

Vláknina je nepostradatelným prvkem stravy, který podporuje trávení a zdravou funkci střev. Existují zrovna dva druhy – rozpustná a nerozpustná. Tu rozpustnou najdete v ovocných dužinách, pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu a tím chrání naše srdce. Na druhé straně ve slupkách, například v těch jablečných, najdete nerozpustnou vlákninu. Tato vláknina pomáhá při prevenci zácpy a udržuje naši stolici zdravou. Vláknina také našemu žaludku dodává pocit sytosti. Proto je ovoce vhodné i do redukčních diet.

 

Jaké jsou tedy obecné benefity ovoce?

  • Posiluje imunitu: Obsahuje nejen vitamín C, ale i hromadu antioxidantů, které společně udržují silnou obranyschopnost a brání tělo proti volným radikálům.
  • Snižuje riziko onemocnění srdce: Látky, které ovoce obsahuje, bojují proti vysokému krevnímu tlaku a špatnému cholesterolu. 
  • Je nízkokalorické a zároveň navozuje pocit sytosti: Ovoce vám tedy v jídelníčku žádnou paseku nenadělá. Pokud ovšem nemáte nastavenou skutečně striktní dietu a nesníte ho denně příliš moc.
  • Jeho obsah tuku je velmi nízký: Obsahuje především sacharidy, kterým se říká fruktóza, z velké části je také tvořeno vodou. A neostýchejte se, i sacharidy jsou potřeba.

Kolik ovoce je dobré do jídelníčku zařadit?

Doporučená denní dávka se liší podle věku, pohlaví a životního stylu, ale obecně se uvádí, že by člověk měl konzumovat alespoň 2 až 3 porce ovoce denně. Porce se obvykle rovnají velikosti velkého jablka nebo dvou menších pomerančů. Jednodušeji to, co se vám vejde do hrsti. Pokud jste však sportovec nebo vedete velmi aktivní životní styl, můžete si dovolit sníst ovoce i více. Poskytne vám potřebnou energii a hydrataci. 

 

Které ovoce je nejlepší?

Přece to, které máte rádi. Řídit byste se ale měli i sezónností. V létě dozrávají jahody, borůvky a další bobulovité ovoce, takže není co řešit, dejte si. No a v zimě, když je vegetační klid, je zase lepší se přiklánět k českému ovoci, které nám zbylo z podzimu – jablka, hrušky a podobně. Ostatně nikdo vám v koupi exotického ananasu nebo manga rozhodně bránit nebude. Ba naopak, rozhodně to udělejte. Řiďte se intuicí, vybírejte takové ovoce, které máte rádi. Důležité je, že není špatný a dobrý druh. Zdravé jsou totiž všechny.

Pravda o ovoci aneb bouráme mýty

  • Vodní meloun není ovoce, je to zelenina patřící do čeledi tykvovitých.
  • Jíst ovoce v odpoledních a večerních hodinách je dovoleno, nebudete přibírat více.
  • Ovoce je sice zdravé, ale i tak ho není dobré jíst v neomezeném množství, čeho je moc, toho je příliš.
  • Ovocné smoothies mohou klamat a dost možná obsahují mnohem více kalorií, než si myslíte. Obzvlášť ty kupované.
  • Detox, během kterého budete pít pouze zeleninové a ovocné šťávy není zdraví prospěšný, naopak bez odborného dohledu může ublížit.

Ovoce má v jídelníčku důležité postavení a zařazovat bychom ho v přiměřeném množství měli všichni. Dopřejte si tedy hrst ovoce každý den a pochutnejte si na své dávce vitamínů a minerálů. A najdete ho i v Yes Krabičkách, takže o něj nepřijdete ani s krabičkovou dietou.