Kdo by neměl rád takové ty klasické dovolené. Bazén, dobré jídlo, pohodička. Milujeme to všichni, až na naši formu. Nebo máme vždy aspoň ten pocit, že? Po týdnu odpočinku a válení se u bazénu si pak říkáme, zda to vůbec stálo za to, když teď vypadáme zase jako… No, to si doplňte sami. Můžete být ale v klidu, fitko na vás ten týden počká. Za sedm dní nicnedělání se nic zásadního nezmění. Klíčová je totiž strava. Jak se tedy udržovat fit i na dovolené?

Nepřejídejte se

Máte v hotelu all-inclusive a je vám líto si to super jídlo ze švédských stolů nevzít ještě “na potom” k bazénu? Pokud ano, pak vám ale nesmí být líto ani vaše forma nebo špatné trávení. Buď si tedy nevybírejte pobyty s all-inclusive, nebo jezte střídmě. Naservírujte si na talíř jen tolik, kolik v dané chvíli sníte. A pokud chcete ochutnat všechno, dejte si od každého trochu. Především by ale váš talíř měl obsahovat kvalitní bílkoviny, což u moře jde lehce zaštítit tamními mořskými plody. Zelenina sice není příloha, ale i ta by na talíři měla být bohatě zastoupena a v neposlední řadě třeba rýže nebo brambory. Co naopak vynechat? Například hranolky, cokoliv smaženého a všechno, co byste do zdravého jídelníčku nezařadili ani normálně. 

Vyměňte rychlé cukry za ovoce

Jeden dort sem, zmrzlina tam. Neomezené množství všech možných dobrot nás většinou na dovolené svádí z cesty zdravého životního stylu. Pokud si nechcete narušit svůj úctyhodný zdravý režim, sáhněte raději po jakémkoliv ovoci. To vás osvěží a zároveň i uspokojí touhu po sladkém.

Na vině je i alkohol

Alkohol je pro tělo jako jed. Napijete se a vaše tělo začne dělat všechno proto, aby ten alkohol ze sebe dostalo pryč. Všechny ostatní biologické procesy jdou stranou. To je ten důvod, proč i těch pár drinků dokáže řádně zpomalit metabolismus. A nehledě na to, kolik kalorií obsahují. Jedno velké pivo má téměř stejnou energetickou hodnotu jako hlavní jídlo. Takže si domyslete, jak velký je to příjem, když jich vypijete za den třeba 5. Samozřejmě ale chápeme, že alkohol k dovoleným patří. Proto si to úplně neodpírejte, jen ho zkuste regulovat. Vyměňte pivo a drinky za suché víno nebo si objednávejte, jak už název napovídá, třeba skinny bitch.

Procházejte se, objevujte 

Copak vás nezajímá, co skrývá krajina za hotelem? Zkuste se i přes all-inclusive zvednout z lehátka a vyrazit na procházku po okolí. Jistě objevíte neuvěřitelná místa a ještě k tomu budete v pohybu. Aktivit je ale celá řada. Na klidných plážích si můžete půjčit třeba paddleboard nebo se vydat na projížďku lodí se zastávkou na šnorchlování. Možností je mnoho, tak jich využijte, cestujte a hýbejte se. Aktivní dovolená vám navíc mimo spálených kalorií dá i mnoho vzpomínek, které jen u bazénu nepochytáte.

Pokud tohle všechno splňujete, ale stejně máte výčitky svědomí a pocit, že vám dovolená sebere fit formu, oprostěte se od toho. Neprohlížejte se a užívejte si chvíle volna. Každý si ho zaslouží. Na dodržování režimu máme všichni času dostatek, tak se tím nenechte příliš ovládnout. 

Svalová paměť existuje

Jestliže na dovolené skutečně naberete nebo se vaše svaly uvolní, nevěšte hlavu. Po dvou nebo třech návštěvách fitka bude opět vše při starém. Svaly nejsou jen obyčejná stavební součástka. Mají paměť a na své dovednosti si dokáží rychle vzpomenout. 

Obecné rady, jak si udržet svalovou hmotu: 

  • Dbát na dostatek bílkovin i během klidového režimu
  • Dodržovat spánkový režim
  • Pravidelně tělo hydratovat
  • Být aktivní i mimo sportování (například úklid může být skvělou náhradou)

Nutno však podotknout, že tyto tipy nejlépe fungují v synergii. To znamená, že kvalitní strava, spánek a pitný režim jsou základ úspěchu. A ten pohyb? Bez toho to přece také nejde.