Strava je alfou a omegou výkonů i výsledků. Pokud tedy cvičíte a marně vyhlížíte svou vysněnou formu, věřte, že bez pravidelné a kvalitní stravy bude v nedohlednu i nadále. Buď budete mít výsledky, nebo výmluvy. Pojďme si proto říct, jaké jsou ideální post-workout meals, abyste své snažení ve fitku správně podpořili i přímo po tréninku.

Post-workout meals jsou mnohem důležitější, než si myslíte

O jídle po tréninku přemýšlejte, i když jdete cvičit jen tak narychlo. Tohle jídlo totiž doplňuje energii, kterou jste činkami vyčerpali a napájí svalovou hmotu, která byla během zátěže narušena. Samotný trénink totiž svaly nebuduje, ale poškozuje je. A když jde všechno jako po másle a naše tělo dostane kvalitní stravu v ten pravý čas, svaly se začnou formovat až poté právě díky živinám.

Fakt: Pokud se po tréninku nenajíte, svaly začnou regenerovat pomocí své uložené energie a tím se mohou paradoxně zmenšovat.

Co jíst po silovém tréninku

Po silovém tréninku v posilovně bude naše tělo potřebovat především bílkoviny. 

Proteinové nápoje, tyčinky a jiné bílkovinami nabité snacky

Bílkoviny jsou přesně to, co by vás po tréninku mělo zajímat a umíchaný protein je jejich nejjednodušší zdroj. Většina fitness center vám ho mile ráda připraví na baru, takže s tím můžete mít dokonce i minimum starostí. Pokud si ale koupíte proteinový prášek svůj, samozřejmě ušetříte a navíc si ho budete moct připravit podle sebe. Nejlepší je smíchaný pouze s vodou, ale zkusit můžete i jakoukoliv variantu mléka podle vaší chuti.

Ale co ty ostatní snacky slibující pořádnou nálož bílkovin? Na scéně jsou totiž i různé sušenky, tyčinky, zmrzliny, jogurty a podobně. U těchto produktů si dávejte velký pozor na obsah cukru a celkové složení. Většina tyčinek totiž slibuje 20 g proteinu, ale za ním schovává i 20 g cukru. A to není úplně ideální. Poctivé snacky ale stále existují. Třeba proteinové tyčinky Barebells uvádějí cukru necelé 2 g. Jejich chuť je mimo jiné naprosto dokonalá. Cukr totiž není potřeba. 

Mýtus: “Protein je potřeba namíchat a vypít hned po tom, co odložíte činky.”

Možná jste toho byli někdy svědky, ale ne, tak to být nemusí. Běžte se klidně osprchovat, obléknout a především po tréninku vydechnout. Nikdo do sebe přece nechce soukat protein, když má žaludek jako na vodě třeba z těžkých dřepů. Protein tedy opravdu počká. Jeho konzumace se obecně doporučuje do půl hodiny po tréninku. Svaly totiž začnou regenerovat a my jim tímto doplníme kvalitní energii, kterou by si jinak musely vzít ze zásob. 

Další možnosti: 

  • Ovesná kaše s proteinem, ovocem a lžící tvarohu
  • Vejce na jakýkoliv způsob (ideálně s bílkem navíc)
  • Kuřecí maso s rýží nebo zeleninou

Co jíst po vytrvalostním tréninku

Vytrvalostní sporty svaly nijak extra nepoškozují, proto je třeba vyrovnat spíše energetický výdej.

Kvalitní potraviny bez přidaného cukru

Můžete si dát klidně řecký jogurt s ovocem, smoothie nebo si dopřát kousek pečiva s domácí marmeládou. Po vytrvalostním sportu si dejte to, na co máte chuť. Jen, a to platí i pro nesportovce, se pokuste vyhnout bílému rafinovanému cukru. Samozřejmě i ten je občas potřeba, protože zakazovat si jídlo není řešení. Ovšem pokud bez něj vydržíte, jedině dobře.

Ať už máte v plánu hubnout, nebo hmotu naopak nabrat, jídlo po tréninku nezanedbávejte. A pamatujte, že hladovění není řešení. Bez kvalitní a pravidelné stravy se vám nepodaří zhubnout, jen se zničit.