Pokud hledáte v životě balanc, nebo chcete zvýšit jeho kvalitu, na pohyb se můžete 100% spolehnout. Jeho efekt se totiž propisuje do většiny oblastí našeho každodenního života.

Silové cvičení, chůze nebo strečink posilují svaly a srdce a napomáhají uvolnění mysli nebo vyšší kvalitě spánku. V tomto článku se podíváme na to, jakým způsobem pohyb benefituje našemu každodennímu životu, a které konkrétní změny můžeme aplikovat již dnes.

 

1) Zdravé tělo

Logicky, fyzická aktivita představuje důležitou součást života každého z nás a neměli bychom na ni zapomínat. Zejména pak ti z nás, kteří se snaží zhubnout, nebo nabrat svaly. V tomto případě je pohyb naprosto klíčový.

Jak pohyb prospívá tělu?

Cvičení zvyšuje výkonnost srdce a cév, snižuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což přispívá ke zdravému fungování kardiovaskulárnímu systému

Jak se začít hýbat?

Při sedavém zaměstnání to není úplně snadné, ne však nemožné. Zde je několik příkladů, které vám pomohou zakomponovat pohyb také do pracovních dnů:

Choďte, choďte, choďte. Pakliže máte práci, které vás nutí dlouho sedět před obrazovkou, snažte se chodit, kdykoliv máte příležitost. Například ráno můžete dojít až na vzdálenější zastávku MHD, nebo autem zaparkovat o ulici dál. Zkrátka hledejte příležitosti k chození.

Protahujte se. O flexibilitě bude v tomto článku ještě řeč, nicméně takové pravidelné ranní protažení může do své denní rutiny zasadit téměř každý a získá tím mnoho benefitů.

Schody > výtah. Jednoduše vyměňte eskalátory a výtah za chůzi po klasických schodech. Díky tomu rozproudíte své tělo, které si pak lépe zvykne na pravidelný pohyb.

2) Klidná mysl

Fyzická aktivita není jen o posilování těla, ale také o uvolnění mysli. Při cvičení se nám vyplavují endorfiny, tzv. hormonů štěstí, které zlepšují náladu a snižují stres a úzkost.  Pro muže a ženy, kteří musí v každodenním pracovním životě podávat perfektní výkony, a čelí tak dlouhodobému náporu na duševní zdraví, je pohyb naprosto nepostradatelný. 

3) Kvalitní spánek

Díky fyzické aktivitě se nám uvolní svalové napětí, čímž se tělo lépe připraví na odpočinek. Pravidelný pohyb navíc pomáhá regulovat hladiny hormonů jako kortizol a melatonin, které jsou klíčové pro správný spánkový cyklus, a proto vám usínání půjde rychleji a prospíte se déle v hlubokém spánku. Pokud se pohybem snažíte zhubnout, může to snížit riziko spánkových poruch spojených s obezitou.

Poznámka: Nepřehánějte to. Je důležité si uvědomit, že pro každého člověka se optimální množství a druh fyzické aktivity mohou lišit. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, je vhodné poradit se s lékařem nebo odborníkem před zahájením nového cvičebního režimu.

4) Optimální produktivita

Pravidelná fyzická aktivita má přímý vliv na kognitivní funkce, jako je pozornost, koncentrace a paměť. Zvýšená produkce serotoninu a dopaminu podporuje lepší náladu a motivaci, zvýšenou energii a snížení únavy během pracovního dne. 

Jak to funguje v praxi?

Možná to znáte. Jdete si zacvičit, vaše mysl se najednou umlčí a dokonce se vám povede zapomenout na vaše každodenní starosti. I krátké přestávky na cvičení totiž mohou fungovat jako „reset“ pro mysl. To vede k lepšímu výkonu a efektivitě v práci. V kombinaci s lepším spánkem se vaše produktivita a pozornost během pracovního dne diametrálně změní.

5) Zvýšená flexibilita a síla 

Pravidelné protahování může zlepšit flexibilitu tím, že pomáhá prevenci zranění a zlepšuje celkovou pohyblivost těla. Naopak posilovací cvičení pomáhá budovat sílu, správné držení těla apod. Když posilování a strečink zkombinujete máte vyhráno a můžete se těšit na pozitivní výsledky v oblasti výkonu ve sportu i každodenních aktivitách.

 

Shrnutí

Pohyb přináší mnoho benefitů pro fyzické zdraví, včetně zlepšení kardiovaskulárního systému a snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku.

Fyzická aktivita není jen o posilování těla, ale také o uvolnění mysli, díky kterému se snižuje stres a úzkost. 

Pravidelný pohyb pomáhá uvolnit svalové napětí a regulovat hladiny hormonů, což přispívá ke kvalitnějšímu spánku. 

Pravidelná fyzická aktivita má přímý vliv na kognitivní funkce, jako je pozornost, koncentrace a paměť, což vede k vyšší produktivitě a lepším výkonům v práci.

Strečink a silová cvičení přispívají k vyšší flexibilitě a síle, což má pozitivní dopad na výkon ve sportu i každodenních aktivitách