Proteiny nebo-li bílkoviny nerezonují pouze sportovní komunitou. Jedná se o základní stavební kámen každého těla. Zajišťují růst, opravu a udržení našich buněk, svalů, kůže, vlasů a mnohého dalšího. Bez dostatečného množství proteinu by naše tělo nemohlo správně a efektivně fungovat. Jak přesně protein funguje a proč je tak důležitý? Pojďme se na to podívat.

Co je protein a jak funguje?

Proteiny, složené z aminokyselin, představují základní stavební bloky živých organismů. Existují desítky různých aminokyselin, které mohou být kombinovány do různých forem proteinů. Tyto proteiny pak vykonávají různé funkce po celém těle. Protein hraje klíčovou roli v mnoha tělesných procesech, včetně:

  • Růst a oprava svalů: Během cvičení dochází k namáhání svalů, které je třeba obnovit. Protein je klíčový pro tento proces, včetně následného růstu svalů.
  • Podpora imunitního systému: Mnoho imunitních buněk a protilátek je tvořeno z proteinů, a proto je tento prvek zásadní v boji proti infekcím a nemocem.
  • Zdraví vlasů a kůže: Protein hraje důležitou roli v našem vzhledu. Vlasy a kůže jsou tvořeny převážně z proteinů, takže jeho dostatečný příjem může přispět ke zdravější pokožce a vlasům.
  • Transportní funkce: Některé proteiny mají transportní funkce, což znamená, že přenášejí důležité látky skrze krevní oběh do různých částí těla.

Jak můžete zajistit dostatečný příjem proteinu?

Zajištění dostatečného množství proteinu ve vaší stravě je zásadní pro optimální zdraví a výkonnost. Mezi ideální zdroje proteinu patří:

Maso: Maso je jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin, které jsou snadno stravitelné a obsahují všechno potřebné pro růst a obnovu svalů. Kuřecí a krůtí maso je bohaté také na vitamíny a minerály. Vynikajícím zdrojem proteinu jsou také ryby obsahující zdravé omega-3 mastné kyseliny. Losos, tuňák nebo sardinky jsou vynikající volbou pro proteinový příjem.

Vajíčka: Vajíčka jsou považována za biologicky nejkvalitnější zdroj bílkovin, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny v optimálním poměru. Jsou také bohatá na železo, vitamín B a další důležité živiny.

Mléčné výrobky: Například mléko, jogurt, tvaroh. Mléčné výrobky jsou plné vysoce kvalitních bílkovin a mimo jiné obsahují vápník, který je důležitý pro zdravé kosti a zuby.

Ořechy a semena: Ořechy, například mandle, kešu nebo vlašáky, jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu. Semena jako slunečnice, dýně nebo chia semínka jsou také vynikajícím zdrojem bílkovin a obsahují esenciální mastné kyseliny.

Luštěniny: Čočka, cizrna, fazole a hrách jsou vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin a jsou bohaté na vlákninu, železo a další důležité živiny.

Veganské alternativy: Sójové boby, tofu, tempeh a edamame jsou dobrým zdrojem bílkovin pro vegany a vegetariány, ale dopřát si je může úplně každý. Obsahují prvky, které mají antioxidační vlastnosti a mohou pomoci snížit riziko některých chronických onemocnění.

Suplementace proteinu

Proteinové doplňky jsou v dnešní době hodně populární. Zejména pak mezi těmi, kteří mají potíže s dosažením jeho optimálního množství z potravy, nebo sportovci, kteří se snaží nabrat svalovou hmotu. My doporučujeme pravidelnou suplementaci proteinu úplně všem. Dostatečné množství proteinu je zkrátka základ. U doplňků se nejčastěji setkáte s práškovou formou proteinu, kterou lze konzumovat s vodou, mlékem, případně rozmixovaným ovocem ve formě smoothie. Protein můžete zařadit například do snídaně, nebo si ho vzít s sebou na svačinu do práce. Na cestách po městě vám bude skvělým parťákem, protože vás vždy spolehlivě zasytí. Je ale důležité vybrat si kvalitní proteinové doplňky od ověřených výrobců, například Natural Protein, abyste si zajistili maximální účinnost a kvalitu. Značka Natural Protein vyrábí nejrůznější proteinové doplňky, a to od nápojů, přes ovesné kaše a tyčinky až po proteinové těstoviny, nebo prášek na přípravu proteinových palačinek.

Protein je jednou z nejdůležitějších živin v našem těle. Bez něj by naše fyziologické procesy nedokázaly optimálně fungovat. Pro dlouhodobé zdraví je tedy nezbytné zajistit si dostatečný příjem proteinu - ideálně z různých zdrojů potravy. Na místě je také zvážit využití proteinových doplňků, zejména pokud aktivně sportujete, nebo se snažíte nabrat svalovou hmotu. Za pravidelnou dávku proteinu vám tělo zkrátka poděkuje.