Hubnutí je většinový zájem lidí, kteří si od nás objednají krabičkovou dietu nebo si obecně nastolí zdravý styl stravování. Zařadí do jídelníčku více zeleniny, vyřadí z něj přidané cukry, omezí lepek a smažené pokrmy a pak čekají, co se stane. Účinků to může mít spoustu. Pokud je strava správně nastavená, rozhodně ulehčíte trávení, budete se cítit lehčeji a pocítíte více energie. Vždy opakujeme, že zdravá strava je základem úspěchu. Je ale možné zhubnout pouze díky stravě? 

Co je příčina hubnutí? 

Redukce hmotnosti nastává v případě, že je tělo uvedeno do kalorického deficitu. To znamená, že za celý den spálíte o něco více energie než přijmete z potravy. Zdravé hubnutí se projevuje shozením přibližně 0,5 kilogramů týdně. Takovou redukci jste schopni udržet pod kontrolou a eliminovat skutečně jen to, co v těle nechcete, a to tuk společně s přebytečnou vodou. Pokud by totiž hubnutí bylo rychlejší, mohl by se dostavit jojo efekt nebo nežádoucí zdravotní potíže. Proto je v takovém případě určitě třeba se zamyslet, zda máte dobře nastavený jídelníček a jestli není chyba někde jinde. Viníků nezdravého hubnutí může být totiž mnohem víc. 

Jak to, že nehubnu, i když jím zdravě? 

Faktorů, které ovlivňují tělesnou hmotnost je mnohem více. Strava často nestačí, ačkoli je základem úspěchu. Pokud jste se rozhodli začít bojovat s nadváhou získanou přebytkem nezdravého jídla, rozdíl jistě poznáte i bez nastolení pohybu. Jestliže ale svému tělu chcete dát nějaký tvar a zhubnout pár přebytečných kil, bez fyzické aktivity se neobejdete. To za vás pouze zdravé stravování nevybojuje, i když dáte sbohem všem svým neřestem. 

Faktory, které ovlivňují tělesnou hmotnost:

  • Strava
  • Pohyb
  • Duševní zdraví
  • Vrozené faktory
  • Zdravotní stav

Jak skutečně a trvale zhubnout?

Vytvořte si rituály. Vybudujte si lásku k pohybu a zdravému životnímu stylu. Lidské tělo je velmi komplexní záležitost, o kterou je třeba se starat po všech stránkách. Strava jde proto ruku v ruce s pohybem, spokojeností a vrozenými predispozicemi. 

Pokud jste nikdy nesportovali, požádejte o pomoc trenéra. Ten vás naučí, jak cvičit, protahovat se a stravovat se tak, abyste si neublížili. No a jestliže máte k pohybu blízko, jen tyto dovednosti oprašte. Vytvořte si pohybový rituál. Pořiďte si permanentku do fitka, začněte běhat, zajděte si sem tam zaplavat nebo se přihlašte na skupiny tance. Možností je hromada. Ve finále stačí zařadit i pravidelné procházky. 

Tip: Inspirujte se příběhem Natálie, která s pomocí Yes Krabiček a díky pravidelnému pohybu dosáhla skvělých výsledků.

Jaký má psychika vliv na hubnutí?

Velmi zásadní. Může ovlivňovat chuť k jídlu, spánek, náladu na trénink a v dlouhodobém měřítku může mít i vliv na fyzické zdraví. Ke cvičení a zdravému jídlu si proto je třeba vytvořit vztah a přirozenost. Pokud se do těchto postupů budete nutit, výsledky se nemusí dostavit. 

U stravy je dobré začít, pokračovat je ale třeba v pohybu

Pokud chcete skutečně zhubnout a své vysněné tělo si udržet, strava a pohyb by pro vás měly být alfou i omegou každého dne. A to zabere mnoho času. Proto tu ale jsme my – zkušený tým Yes Krabičky, který vám dokáže uvařit jídlo přesně podle vašeho gusta a dokonce i s ideálními kaloriemi pro váš organismus. Nechte si proto každý den dovést krabičky s michelinskými pokrmy až k vám domů a eliminujte tak mnoho povinností. Ušetřený čas, který byste normálně investovali do nákupů, vaření a uklízení budete moci investovat do tréninku nebo jiných důležitostí. 

Shrnutí

Zdravá strava jde ruku v ruce s pohybem. To jsou dva základní pilíře redukce hmotnosti. Protože pokud nebudete mít aktivní výdej energie, více pravděpodobné je, že se vám hmotnost podaří spíše udržovat než redukovat. Pro tvarování těla je proto potřeba nastolit komplexní zdravý životní styl, který vám pomůže s dosažením vytoužených výsledků.