Jistě si vybavujete ten moment, kdy se pro něco rozhodnete a začnete to okamžitě chtít. Začnete si představovat, jaké to bude, až daného cíle dosáhnete, vyhledáváte si různé vizualizace a pošťuchujete se, abyste si pro svůj sen šli. Je to motivace, nebo už samotná disciplína? Jak tyto dvě odlišné skutečnosti poznat a jaký je mezi nimi opravdu rozdíl? Pojďme se na to společně podívat.

Motivace: Co je to a jak se projevuje?

Ideálním příkladem pro čistou motivaci je hubnutí či jen rozhodnutí, že do toho fitka prostě chodit začnete a hotovo. V takovém případě nejdříve přichází právě silná vlna motivace, která vás donutí z toho komfortního stereotypu vystoupit. Vyhledáváte si různé idoly, jejichž vzhledu byste chtěli dosáhnout, ukládáte si různé druhy tréninků, které ve fitku určitě vyzkoušíte a nakoupíte si plnou lednici proteinových jogurtů, zeleniny a dalších zdravých ingrediencí. Poté ale podstoupíte první trénink a začnete mít pochybnosti. Nejen, že to nebylo podle vašich představ, ale také vlastně už nevíte, kdy se tam objevíte znovu, protože nemáte čas. A to je přesně ten moment, kdy motivace začne postupně odcházet.

Motivace je většinou jen krátkodobý stav, který si naše hlava často vytváří pouze do té doby, než porušíte komfort stereotypu. Stereotyp je totiž skutečně silný a není jednoduché ho prolomit. K tomu je právě třeba disciplína. 

Co je to disciplína a jak jí dosáhnout?

Disciplína je dlouhodobý návyk, kázeň a oddanost nastavenému životnímu stylu. Je to něco, co vám nedovolí polevit ani v případě, že máte opravdu špatný den. Pokud svou disciplínu využíváte pro plnění fitness cílů, pravděpodobně budete mílovými kroky postupovat dál a dál aniž by vás cokoliv zbrzdilo. Disciplína totiž nebere ohledy na to, zda se vám zrovna dnes chce, nebo ne.

Jak přetransformovat svou motivaci v disciplínu?

  • Respektujte své touhy a cíle
  • Neustále si připomínejte, proč jste začali a co vše vám vaše nové návyky dávají
  • Mluvte o nových návycích a delegujte vlastní motivaci na druhé, nechte se podporovat
  • Nepřemýšlejte nad tím, proč to nejde, vydržte začátek a pomalu si budujte návyky

Delegujte vlastní motivaci na ostatní, nechte se podporovat

Podělte se s rodinou o svých plánech. Chcete zhubnout 10 kilo, nabrat svaly nebo prostě jen začít žít zdravě? Řekněte jim to. Mluvte o tom, aby to ostatní věděli a mohli vás podpořit. Oni ve vás budou věřit, a to vám pomůže postupovat dál a dál. Přece pak svým blízkým jen tak neřeknete, že jste se na své plány vykašlali. Buďte cílevědomí, disciplinovaní.

Disciplína a motivace z dlouhodobějšího hlediska

Motivovaní lidé dokáží nevídané věci. Motivace je totiž pohání dopředu. Škrtání v to-do listu je poté jen zábavou. Jelikož ale motivace není trvalý stav, je dost pravděpodobné, že člověka tento motor opustí dříve, než stihne dodělat rozdělané. Může navíc způsobovat kolísavé psychické stavy, jako jsou náhlé výčitky svědomí. Disciplína toto netoleruje. Z dlouhodobého hlediska je disciplína stálý kodex chování, který konzistentně dotahuje věci do jejich zdárného konce. Disciplinovaní lidé jsou proto díky tomu schopni dosáhnout lepších výsledků než ti s motivací. 

Co si z toho odnést z pohledu zdravého životního stylu? 

Disciplína je vstupenkou do konzistentní práce, která přináší ovoce. Nastavte si tak své vnímání zdravého životního stylu a máte vyhráno. Sport i zdravá strava se stane vaší součástí. Chce to ale trpělivost, motivaci (bez ní to zprvu půjde jen těžko) pro začátek a vůli vydržet. Postupem času ale uvidíte, že to jde snadno. Například ve fitness centrech poznáte mnoho disciplinovaných lidí, kteří vám půjdou příkladem. Obklopovat se lidmi se stejným zájmem může být výhrou ve všech ohledech, nejen ve fitness. Nabudete dojmu, že v tom nejste sami. A to je důležitý faktor v udržení si konzistentního postupu.