Kolik tekutin denně vypijete? Dbáte na pravidelný pitný režim nebo po vodě sáhnete až v momentě, kdy máte žízeň? Nezanedbávejte to. Hydratace je nesmírně důležitá a klade se na ni důraz obzvlášť při snaze o úbytek hmotnosti, fyzicky náročnějších aktivitách nebo když chcete dodržovat zdravý životní styl. Proč a jak udržovat pravidelný pitný režim? Čtěte dál.

Jak moc je pro nás voda důležitá?

Naše samotné tělo tvoří až z 60 % voda. Člověk zvládne přežít i týdny bez jídla, ale pouze 2-3 dny bez vody. Nachází se totiž v každé naší buňce a účastní se téměř na všech procesech, které se v těle odehrávají.

Voda v těle ovlivňuje stav naší pokožky, správnou funkci metabolismu i vyplavování odpadních a škodlivých látek. Jestliže nebudete dodržovat správný pitný režim, může vás začít bolet hlava, můžete být unavení, dokonce až malátní. 

Z dlouhodobého hlediska se nedostatek tekutin v těle projeví například potížemi s klouby a páteří, onemocněním ledvin či tvorbou močových kamenů.

Kolik tekutin bychom ideálně měli denně vypít?

Věděli jste, že bychom správně neměli pociťovat žízeň? Ta je až varovným signálem v případě, kdy tělo ztratilo 1-2% tekutin. Tudíž se jedná o příznak mírné dehydratace.

A jak tedy zjistit, kolik toho máte denně vypít? Na jeden kilogram tělesné hmotnosti se doporučuje 35 - 40 mililitrů. Pokud tedy například vážíte 70 kilogramů, vypít 2,5 litru by vám nemělo dělat problém.

Tento výpočet je však průměrný doporučený příjem tekutin. Závisí i na spoustě dalších okolností. Potřebný příjem vody se totiž zvedá s každou fyzickou aktivitou. Závisí třeba i na teplotě prostředí, ve kterém se v danou chvíli nacházíte. Pokud se v důsledku vysoké teploty nebo fyzické zátěže budete potit, ztrácíte tak tekutiny, které byste měli doplnit. 

Nic se ale nemá přehánět

Ledviny zvládnou zpracovat pouze 0,7 litrů tekutin za hodinu. Nadbytečný příjem tekutin může ledviny přetížit. Pokud byste tedy dlouhodobě ledviny zatěžovali nadměrnou hydratací v krátkém časovém rozsahu, mohly by se objevit otoky v oblasti kotníků, časté močení nebo zvýšené pocení. Lidé, kteří pijí přespříliš, často mívají vlhké dlaně i chodidla.

Jak často pít?

Rozložte svůj pitný režim do celého dne. Nárazový příjem velkého množství vody žádnou dobrotu neudělá. Začněte hned po ránu a postupně pokračujte. Naopak před spaním už pití trochu omezte, abyste v noci neběhali na záchod a nenarušili si tak kvalitu spánku. 

Vhodné, ale i nevhodné nápoje

Nejvhodnější nápoj je samozřejmě obyčejná voda. Pokud se rozhodnete vylepšit chuť i kvalitu vody kohoutkové, lze použít filtrační konvici. Ale musíte si dávat pozor, jaký filtr využijete. Některé domácí filtrace totiž zachycují i cenné minerály, které je následně potřeba doplnit z jiného zdroje. Mezi další vhodné nápoje se řadí neslazené ovocné či bylinné čaje. Dále také ovocné a zeleninové šťávy ideálně ředěné vodou či slabě mineralizované přírodní neperlivé vody.

Kterým nápojům se naopak vyhýbat? Rozhodně přeslazeným limonádám, kávě, alkoholu či silně mineralizovaným vodám.

Rady na závěr

  • Pokud se stává, že na dodržování pitného režimu prostě zapomínáte, nastavte si připomínku do telefonu či na chytré hodinky. Existují už i mobilní aplikace, které vám samy zašlou oznámení, že je čas se napít.
  • Pokud vám voda nechutná, zkuste si ji zdravě ochutit. Například šťávou z citronu či vývarem z bylinek.
  • Pokud ani citrón nezabírá a stále vám chybí určité množství tekutin k dennímu nutnému příjmu, zařaďte do jídelníčku více polévek, ovoce a zeleniny, které jsou bohaté na vodu.

Sami uvidíte, jaké benefity vám voda přinese. Budete se cítit lépe jak psychicky, tak fyzicky. Bude se vám lépe spát a zaručeně pocítíte více energie. Tu pak můžete využít při pohybových aktivitách. A co vám ještě zbývá k vyváženému a zdravému životnímu stylu? Třeba naše krabičky. Budete tak mít stravu na míru, čas na sebe i rodinu a budete se cítit skvěle ve svém vlastním těle.