Začínáte s hubnutím a nechcete držet příliš přísnou dietu? Chcete jíst „prostě zdravě“ a nekontrolovat každé sousto? Tento přístup není na škodu, pokud si budete dávat pozor také na skryté kalorie. Existují totiž potraviny, které sice můžeme suverénně nazvat „zdravými“, ovšem jejich kalorická hodnota nám může do hubnutí hodit vidle.

Jaký je rozdíl mezi zdravým a dietním jídlem?

  • Dietní = jídla, která jsou přizpůsobena určitému dietnímu režimu nebo cíli (např. snížení hmotnosti, léčba onemocnění nebo dosažení optimálního zdraví). Dietní jídlo se často zaměřuje na omezení kalorií, cukru nebo soli.
  • Zdravé = jídla, která poskytují dostatečnou nutriční hodnotu a přínos pro celkové zdraví. To zahrnuje potraviny jako ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, libové bílkoviny a zdravé tuky.

Ale není to tak jednoduché. Toto základní rozlišení může být pro mnoho lidí matoucí nebo nedostatečné. Některé potraviny, které jsou považovány za zdravé, mohou být totiž překvapivě bohaté na kalorie, což má pak nepříznivý dopad na redukci hmotnosti.

Příklad: Avokádový chleba nebo ovesná kaše mají mnoho zdravotních benefitů, ale konzumace v nadměrném množství se může rychle zvrátit v nabrání nechtěné hmotnosti. 

Je tedy důležitější zaměřovat se na kvalitu potravin, nebo na jejich kalorickou hodnotu?

Hubnutím k přibírání 

Jedním z hlavních faktorů, kterým se řídíme při výběru potravin, je povědomí o tom, co je objektivně považováno za zdravé. Ponechme si příklad avokáda. Avokádo je sice bohatým zdrojem zdravých tuků, vlákniny a dalších živin, avšak 1 porce avokádového chleba, který se stává stále populárnějším, může obsahovat i přes 500 kalorií.

To stejné platí i pro ovesnou kaši, která je často označována za snídani bohatou na vlákninu a pomáhající udržovat pocit sytosti. Ano, ale pokud si místo misky připravíte mísu ovesné kaše a navíc do ní přidáte další ingredience, např. velké množství ovoce, oříškového másla, oříšků atp., může se stát, že její kalorická hodnota výrazně vzroste.

Které další potraviny obsahují vysoké množství kalorií?

  • Ořechy, semena
  • Celozrnné pečivo
  • Kokosový olej
  • Tyčinky (proteinové, RAW)

Je důležité si uvědomit, že i když jsou tyto potraviny bohaté na živiny a mohou být součástí vyvážené stravy, přílišná konzumace může vést k nadměrnému příjmu kalorií a potenciálnímu přibírání na váze. Proto je klíčové dbát na adekvátní porce a zároveň se zaměřovat na kvalitu potravy.

Dietní ≠ zdravé

Na druhou stranu potraviny označované jako „dietní“ jsou často spojovány s nízkým obsahem kalorií a snadným hubnutím. Nenechte se však zmást. Tyto potraviny prochází výrazným procesem úprav, což opět není zcela ideální z pohledu zdraví. Často jsou upraveny tak, aby obsahovaly méně tuku, cukru nebo sacharidů. Dietní potraviny sice bývají nízkokalorické, ale často jim chybí důležité živiny a naopak mohou obsahovat různá aditiva, která nejsou pro tělo prospěšné.

Kvalita na prvním místě

Namísto toho, abychom se zaměřovali pouze na kalorickou hodnotu potravy, měli bychom sledovat celkový obsah živin, které naše tělo potřebuje k optimálnímu fungování. A především. Měli bychom si vybírat kvalitní potraviny.

Co rozhodně do jídelníčku zařadit?

  • zdravé tuky
  • sacharidy
  • bílkoviny
  • vlákninu
  • vitamíny a minerály

Vnímejte potravu jako palivo pro vaše tělo. Pokud se zaměříte pouze na to, zda je potravina „zdravá“ nebo „dietní“, můžete snadno přehlédnout to, co vaše tělo potřebuje a dostat se do nechtěného extrému. Každý člověk má odlišné nutriční požadavky a preferuje různé chutě a textury potravin. Proto je klíčové, abychom si uvědomili, co nám opravdu prospívá a co nám pomáhá dosáhnout našich fitness cílů.

Co si z toho vzít?

Lze říci, že rozdíl mezi „zdravým“ a „dietním“ není vždy jasný. Je důležité mít na paměti, že i potraviny označované jako „zdravé“ mohou být bohaté na kalorie a mohou vést k nárůstu hmotnosti. Naopak potraviny označované jako „dietní“ nemusí být vždy nejlepší volbou pro naše zdraví a mohou obsahovat nežádoucí ingredience. Nejdůležitější je tedy vnímat stravu jako celkový balíček, který by měl vyhovovat především potřebám našeho těla.