Hovězích a špatně stravitelných burgerů už bylo dost. Je to sice klasika, ale bohužel, žaludek velmi často mluví za nás a ten pocit těžkosti, který se po obyčejných burgerech často dostavuje, pravděpodobně všichni známe. Rozhodně to ale není důvod na burgery zanevřít. Napadlo vás někdy, že ho můžete udělat i z jiného masa? A že to maso můžete třeba i obohatit o další ingredience, jako je například jarní cibulka či máta? Pokud jste něco takového nikdy nejedli, čtěte dál, protože pro vás máme skvělý tip na krůtí burger. Čtete dobře, mleté krůtí maso. Překvapí vás. 

Ingredience na burger:

  • Čerstvá krůtí prsa mletá nahrubo – 500 g
  • Cuketa – 200 g
  • Jarní cibulka – 40 g
  • Římský kmín mletý – 1 g
  • Čerstvá máta – 10 g
  • Čerstvý koriandr – 10 g
  • Vejce, ideálně domácí – 1 ks
  • Sůl – 3 g
  • Pepř – 1 g
  • Arašídový olej – 500 g

Ingredience na omáčku labneh:

  • Řecký jogurt – 100 g
  • Zakysaná smetana – 150 g
  • Olivový olej – 20 ml
  • Sůl – 3 g
  • Pepř – 1 g
  • Citronová šťáva – 25 ml
  • Česnek rozmačkaný – 3 g
  • Sumac (škumpa koželužská, pokud je to možné) – 1 g

Postup přípravy: 

Nejprve si připravte omáčku. Je to naprosto jednoduché, stačí rozdrtit česnek, dát ho spolu se všemi zmíněnými surovinami do misky, nebo jiné nádoby, a metličkou promíchat. Solí a pepřem můžete samozřejmě dochutit podle svých preferencí (pozor ale, po rozležení všech chutí se sůl projeví ještě o něco více, tak opatrně). Poté dejte omáčku do lednice, ona se alespoň chvíli proleží a rozvinou se v ní všechny chutě.

A jak na ten burger? Jak jinak než jednoduše. Cuketu a  jarní cibulku nasekejte nadrobno, mátu a koriandr o něco hruběji a rukou důkladně propracujte s mletým krůtím masem. Rozklepněte k tomu vejce, přidejte koření a zapracujte. Z výsledné směsi poté tvarujte burgery o hmotnosti asi 40 g. K dokonalému výsledku už jen masovou směs usmažte z obou stran v oleji na ideálních 170 stupňů Celsia.

TIP: Teplotu oleje i následně samotného masa můžete snadno měřit kuchyňským teploměrem, který by neměl chybět v žádné domácnosti. 

Jakmile budete mít hotovo, servírujte podle svých chutí. Buď se můžete držet zajetých kolejí a připravit si klasický burger tak, jak jsme na něj zvyklí, nebo si připravte novodobý trend “naked burger”. Je skvělou alternativou pro všechny, kteří se snaží udržet stravu na uzdě – naked burger totiž neobsahuje pšeničnou bulku. Je to pouze maso a zelenina, která k burgerům tak či tak patří. 

A pokud tento pokrm pojmete zdravě, pojďme se také podívat, co všechno obsahuje a dokázat si, že skutečně nejíte nic zlého, ba naopak. 

Krůtí maso je vhodné jak do redukční, tak i do udržovací diety. Je totiž velmi dietní, ale zároveň nám nabízí opravdu vysoký obsah bílkovin, které v jídelníčku nezbytně potřebujeme. Zbylé ingredience jsou zdravé už podle názvu a arašídový olej disponuje omega 3 mastnými kyselinami, čímž kompenzuje tu skutečnost, že je burger smažený. No a omáčka, která je mimochodem naprosto geniální, je na bázi řeckého jogurtu a zakysané smetany, což nám dodá opět bílkoviny a minerály mléčných výrobků. Díky kombinaci těchto všech ingrediencí jednoduše připravíte skvělý pokrm bohatý na bílkoviny, zdravé tuky, minerály i vlákninu. Budete se cítit sytí, ale těžkost rozhodně nečekejte. Tohle jídlo je skvěle stravitelné a výživné. Tak si jím zpříjemněte třeba víkendovou pohodu a pozvěte na oběd své přátele. Možná jim to také otevře obzory ve zdravé stravě. 

Nebaví vás burgery? Z této masové směsi můžete tvarovat klidně i kuličky a jejich výsledek přidat třeba k řeckému salátu. Inspirujte se a připravte si přesně to, na co máte chuť.