Tak schválně - komu se hned vybaví dýňová polévka? Když podzim vstoupí na scénu, mění se nejen barvy listí, ale i naše chuťové preference. Přináší s sebou bohatství ingrediencí a inspiraci do naší kuchyně. S klesajícími teplotami začínáme mít chuť na teplé a syté pokrmy, které nám dodají energii v chladných dnech. Jak si tedy naservírovat podzim na talíř? Jak bychom měli ladit své jídelníčky, abychom se cítili plni energie a užili si všechny lahodné chutě, které nám toto období nabízí? 

Využijte sezónní suroviny

Vyrazte na farmářský trh a nakupte si suroviny přímo od lokálních prodejců. To je skvělý způsob, jak přizpůsobit stravování aktuální sezóně a vychutnat si suroviny co nejčerstvější.

Nakupujte:

  • dýně, 
  • jablka, 
  • ořechy, 
  • hrušky, 
  • řepu, 
  • houby, 
  • brambory a další.  

A to jsou jen některé z ingrediencí, které můžete využít při přípravě lahodných podzimních pokrmů a při zkoušení nových receptů. Dovolte těmto surovinám dominovat vašemu jídelníčku. Houby si můžete vyrazit do lesa nasbírat i sami. A co nesníte hned, nasušte si na později. Také hony a maso ze zvířat, jako je jelen, divočák, zajíc nebo bažant představují výjimečnou možnost obohatit vaše podzimní menu o autentické chutě. No a po hlavním jídle to zakončete dezertem. Co takhle jablečný štrúdl se skořicí a rozinkami?

Zahřejte se polévkou

Sekyrková – tu neznáte? Venku sychravo, občasné přeháňky. No, kdo by se nechtěl zahřát polévkou po návratu domů? Určitě nic nezkazíte krémovou dýňovou, která je ikonická pro tohle období. Pokud už ale máte pocit, že jste “předýňovaní”, zkuste se vrátit k těm starým dobrým klasikám, jako je česnečka nebo bramboračka. Krémovou hříbkovou zase můžete ozvláštnit červenou řepou a tymiánem. 

TIP: Tak skvělé polévky si zaslouží i domácí pečivo. Připravte si k nim třeba nadýchaný bochník chleba s ořechy. Pro perfektní kynutí těsta se ujistěte, že máte čerstvé droždí či kvalitní kvásek. Nebojte se do pečení zapojit celou rodinu – společná aktivita vám zpříjemní podzimní čas a víkend bude jako korálek. 

Okořeňte to

Když svůj podzimní talíř dochutíte bylinami a kořením, pokrm najednou dostane úplně nový rozměr. Šalvěj, tymián, hřebíček, muškátový oříšek, kopr a skořice jsou jen některé z těch, které mohou vaše jídla pozvednout na novou úroveň. Dejte však pozor, aby koření nepřehlušovalo jednotlivé suroviny, ale naopak vhodně podtrhlo jejich chuť. Koření a bylinky nezapomínejte využívat nejen pro pokrmy, ale i pro teplé nápoje, jako jsou nejrůznější čaje nebo Čechy oblíbený svařák. Tímto způsobem si nejen zahřejete tělo, ale také okořeníte chvíle strávené v příjemné společnosti.

Dbejte na vitamíny

Ptáte se, jaký vliv má strava na vaši celkovou pohodu během podzimu a jak můžete stravování přizpůsobit, aby vámi pomohlo zvládnout změny počasí, nálad a energie v tomto období? S podzimem přichází pokles naší energie, cítíme se unavení a ospalí. Známe to všichni. Chceme si jen zalézt pod peřinu a lenošit u oblíbených filmů. A proto je velmi důležité dbát na dostatečnost vitamínů. Zahrňte do své stravy ovoce bohaté na vitamín C, jako jsou citrusy nebo kiwi a posilněte tak váš imunitní systém. Neměly by chybět ani potraviny s vysokým obsahem vitaminu D, který vám pomůže překonat tento pokles energie v důsledku zkracujících se dnů. Takovými potravinami jsou například ryby jako tuňák nebo losos.

Doplňky stravy jako spása zdravého stravování

Hlídat hladinu vitamínů je v podstatě nereálná záležitost. Mrkněte se proto na naši nabídku doplňků stravy, která vám nabídne jednoduchý způsob, jak mít tyto věci pod kontrolou.

Využijte zkrátka všeho, co nám toto roční období nabízí. Podzim vůbec nemusí být unylý a nudný, ba naopak je velmi pestrý a rozmanitý. Teď už víte, jak si ho dát na talíř a zároveň překonat tu podzimní ospalost. Tak hurá do kuchyně a ať vám podzim chutná naplno!