Práce hraje velmi důležitou roli v našich životech. Mnohdy může být tak časově náročná, že další aktivity a povinnosti jdou prostě stranou. Své o tom ví i Mgr. Oldřich Lichtenberg jr., který je ředitelem Divadla Broadway. I on šetří čas s Yes Krabičkami a v rámci našeho rozhovoru nám prozradí nejenom to, jak mu naše krabičky ulehčují život, ale třeba také jak probíhá jeho běžný den a co je na jeho práci nejnáročnější.

Působíte jako ředitel Divadla Broadway. Jak jste se k této kariéře dostal a jaké byly Vaše začátky?

Jsem vystudovaný právník a vykonávám stále advokacii. Když mne však tato práce ne úplně naplňovala, tak jsem se zeptal mého otce (vlastník a producent Divadla Broadway), zda nehledá pomoc v divadle. On, že ano, že mu odchází produkční a ať si práci přijdu zkusit. Najednou jsme oba zjistili, že nám to výborně produkčně funguje, tak na mě otec delegoval většinu vedoucích činností v divadle a jmenoval mne do funkce ředitele.

Co vnímáte jako vůbec nejtěžší na této práci?

Rozhodně nejtěžší je koordinace všech profesí dohromady a zejména těch hlavních jako režisér, choreograf apod. Vezměte si, že mám pod sebou cca 200 osob a většina se podílí na tvorbě muzikálu – herci, zpěváci, tanečníci, výše uvedení autoři, ale i zvukaři, technici, osvětlovači apod. – a všichni tito vám chtějí vnuknout své představy (horší a lepší) a vy se všemi musíte komunikovat a snažit se ze všech názorů udělat ten jediný a nejlepší. Dále fungujete jako tmel mezi jednotlivými osobami - a vždy jsou nějaké antipatie mezi jednotlivými profesemi, a tak další nezbytně těžkou úlohou v rámci mé profese je právě snažit se tyto osoby spojit a najít v nich konsens. Já vždy všem říkám: "Nemusíte být přátelé, ale vycházejte spolu v rámci práce, jelikož nám všem jde o jediné, a to udělat nejlepší představení a okouzlit diváka." Čemuž většina rozumí, i když někdy některé chvíle bývají v divadle napjaté.

Který muzikál máte Vy osobně nejraději?

Rozhodně je to muzikál Okno mé lásky, který je mým prvním producentským počinem, a na kterém jsem se autorsky podílel. Je to muzikál, který po dvouleté „době temna“ pro kulturu (covid), nás opět vystřelil do první pozice muzikálové scény a máme neuvěřitelně skvělé recenze a vyprodáno do konce sezóny. Každopádně u nás jsou všechny muzikály krásné, a to neříkám jen protože jsem tam ředitelem, ale u nás opravdu nikdy nešlápnete vedle.

Jak probíhá Váš běžný den? 

Chodím do práce cca na 8:00. Po ránu mám nejvíc času vyřídit e-maily a korespondenci. Následně ve zkouškových dnech, kdy připravujeme nový projekt, koordinuji zkoušky, řeším scénografii a snažím se korigovat mnohdy pošetilé výmysly režiséra a scénáristy, domlouvám hercům, aby na zkoušky chodili včas apod. Také mívám nepřetržité schůzky a rozhovory se sponzory a mecenáši, jelikož bez nich by naše divadlo také nebylo. Pak je zde samozřejmě spisová agenda, která k divadlu a zkouškám patří, a tu si dělám sám, jako smlouvy, objednávky aj. Vždy také samozřejmě s otcem a produkčním týmem vymýšlíme a koordinujeme jiné akce než muzikály, jako koncerty, eventy a stand-upy - jako stand-upovou show Komikaze či koncert k výročí divadla. Je zde opravdu pořád co dělat.

Máte během dne čas i na jiné než pracovní aktivity? 

Snažím se stále vykonávat advokacii, ale času je opravdu málo. Ale i tak si stále držím stálou klientelu. 

Jako ředitel úspěšného divadla máte jistě náročný program. Kolik času Vám Yes Krabičky ušetří? 

Jak jsem uvedl výše, jsem opravdu časově vytížený a mnohdy se vracím z práce v nočních hodinách. A to, že mi Yes Krabičky připraví komfort v tom, že mám na celý den připravené skvěle vyvážené a chutné jídlo, mi ušetří neuvěřitelně času. Nedokáži si představit, že bych přišel v noci domů a měl bych si ještě vařit a připravovat jídlo na další den.

Jak jste na Yes Krabičky narazil? 

Majitelům Yes Krabiček jsem zakládal právě obchodní společnost, které Yes Krabičky patří. A hned od prvního dne, kdy otevřeli kuchyň, jsem si tyto krabičky zamiloval a vlastně bez pár dnů jsem krabičky od jejich začátku nepřestal odebírat. 

Jak dlouho Yes Krabičky odebíráte a s čím jste u Yes Krabiček nejvíce spokojen? 

Jak jsem uvedl, krabičky odebírám od prvního dne, kdy byla zahájena jejich příprava. Líbí se mi pestrá strava, a to, že na krabičkách vidíte a každý den chutnáte kulinářský um. Nemáte, jako u jiných, plátek masa a brambory, ale pestré a barevné jídlo plné chuti, na kterém je vidět, že se s tímto opravdu někdo vařil. Yes Krabičky jsou pro náročnější klientelu, a to se mi na nich líbí. 

Jaké máte plány do budoucna v horizontu 5 let? Myslíte si, že budete mít více času na vaření, nebo budete dále šetřit čas s Yes Krabičkami? 

Těžko říct, co nás v horizontu 5 let čeká. Máme tady velikou hrozbu světové války, stále hrozící pandemii a energetickou krizi. Asi to není to, co zažili naši prarodiče, ale je to opravdu mnohdy depresivní doba a těžko předjímat, co nás čeká. Každopádně bych chtěl s naším týmem dál tvořit muzikály, na které budou chodit lidé. Také už mám věk na rodinu, kterou bych si přál. Takže od všech těchto aspektů se bude odvíjet můj odběr Yes Krabiček.

Využíváte primárně rozvoz kurýrem nebo si vyzvedáváte krabičky na výdejním místě?

Využívám rozvoz. Je pro mne skvělé, že krabičky vozí kurýr až domů. Yes Krabičky za to u mne mají velké plusové body.

Komu byste doporučil Yes Krabičky? 

Yes Krabičky doporučuji vždy všem, a to jak v práci, tak i v soukromém životě. 

Co vnímáte, že je pro Vás na Yes Krabičkách největším benefitem? 

Pestrost stravy, zajímavé ingredience, moderní kuchyně, skvělý kuchařský um a rozvoz až domů.

Co máte aktuálně za představení a na které byste pozval uživatele Yes Krabiček?

Rozhodně na všechny naše představení, které máme v hracím plánu - Okno mé lásky, Láska nebeská, Kleopatra, Tři mušketýři, Kvítek mandragory, Muž se železnou maskou,.. Je toho opravdu hodně a vážně se v ničem nespálíte.

Co v nejbližší době připravujete nového?

Aktuálně připravujeme komedii „Já, diktátor“, kterou napsal a ve které hraje Lukáš Pavlásek. Bude to parodie na světové diktátory, zejména pak Putina, a to jak se tito lidé chovají v soukromém životě a co je přiměje právě k mnohdy absurdním rozhodnutím. Dále si v komedii zahraje Tomáš Matonoha, Veronika Žilková, Milan Peroutka a David Bosh – vše v režii Vladimíra Morávka. Dále nás v blízké budoucnosti čeká konkurz na historický muzikál Troja, který bude mít premiéru 1. 2. 2024. Tento muzikál bude unikátní v tom, že se na něm bude podílet více autorů hudby a bude to kompilát jejich tvorby. 

Nedávno jsme vstoupili do roku 2023. Dáváte si nějaká předsevzetí? Ať už v oblasti zdravého životního stylu, nebo v rámci pracovní sféry?

U mne je to každoroční předsevzetí, které se úspěšně či neúspěšně snažím dodržovat v určitých vlnách, jako méně alkoholu, méně stresu, více odpočinku apod. Ale moji práci miluji a k jejímu charakteru bohužel patří stres, občasné večírky a práce 24/7. Každopádně mě to prostě baví!

Děkujeme Oldřichovi Lichtenbergovi za rozhovor. Vy se již teď můžete těšit na další rozhovory se zajímavými osobnostmi, které jsou spokojenými odběrateli Yes Krabiček, v rámci nichž nám přiblíží, jak jim Yes Krabičky šetří čas a energii v průběhu každého dne a také trochu nahlédneme pod pokličku jejich pracovního a osobního života.