Fakt, že Yes Krabičky dokáží ušetřit spoustu času a ulehčit od každodenních povinností v podobě nákupu a přípravy jídla, je nepopiratelný. Své o tom ví i úspěšný český malíř Martin Krajc, který může díky pravidelnému odebírání Yes Krabiček nerušeně pracovat na svých obrazech a v ušetřeném čase sbírat inspiraci pro další práci. Martin nám v rozhovoru mimo jiné prozradil, jak probíhá jeho den, jaké jsou jeho pravidelné rituály a mnoho dalšího!

Jste úspěšným českým malířem. Jak jste se k malování dostal a jaká byla Vaše cesta za dráhou profesionálního malíře?

Úspěch je relativní pojem, ale děkuji. K malování jsem směřoval už v dětství, na základní škole jsem měl nejraději výtvarnou výchovu a většina ostatních předmětů mě moc nebavila. Během studia Střední uměleckoprůmyslové školy na Žižkově, kde jsem navštěvoval obor scénografie, jsem už jednoznačně směřoval k malování. Potom už následovalo studium na Akademii výtvarných umění v Praze, v ateliéru malby prof. Rittsteina a roční stáž na Facultad de Bellas Artes Universidad Complutense v Madridu. 

(Martin Krajc v ateliéru, Praha 2022)

Co bylo na Vaší cestě za kariérou profesionálního malíře nejtěžší?

Studium si vyžaduje disciplínu a také je potřeba nepřestávat věřit ve svou práci. Nejtěžší je asi v oboru vydržet a neustále pracovat. Důležité také bylo, že jsem začal vystavovat už na Akademii, kde jsme spolu s kolegy Josefem Achrerem, Davidem Hanvaldem a Karlem Štědrým založili skupinu Obr., což nám obecně pomohlo vystavovat více než ostatní. V minulém roce jsme s Pastou Onerem, Janem Kalábem, Michalem Cimalou, Matějem Olmerem, Michalem Škapou a Karlem Štědrým založili skupinu Firma, od které si také slibujeme možnost zajímavých kolaborativních projektů. Je to ve své podstatě důležité, protože ta neustálá konfrontace se potom odrazí i ve vlastní tvorbě.

Jak probíhá Váš běžný den a především jak vypadá Váš kreativní proces?

Každý den je trochu jiný. Záleží na tom, jestli je před výstavou, kdy je obecně více práce a je třeba držet se termínů. Každý všední den se ale snažím být v ateliéru a na něčem pracovat. Většinou mám rozpracováno více věcí najednou. I v závislosti na výstavách se snažím pracovat ve vnitřně sevřených sériích, propojených nějakým mikrotématem apod. Mimo tvorbu se ale v podstatě neustále věnuji také různému zařizování, produkci, schůzkám. Je to hodně živý proces. Nejlépe mi ale vyhovuje, když začnu pracovat hned ráno a pravidelný režim, kde Vaše krabičky hodně pomohou.

Pohled do ateliéru

(Pohled do ateliéru Martina Krajce)

Máte nějaké osvědčené rituály, bez kterých například nemůžete začít tvořit?

Mám rád, když mám připraveno dostatek materiálu a také když mám věci kolem sebe srovnané a mají nějaký systém. Moje malování je více gestické a je i o intuici a náhodě, ale když potřebuji nějakou konkrétní barvu, musím vědět, kde přesně ji mám hledat. Pomáhá mi to koncentrovat se více na samotný proces a oprostit se od okolí.

Kolik hodin denně Vám zabírá malování?

Je to individuální. Pracuji na volné noze, proto jsem do určité míry pánem svého času. Záleží na mnoha faktorech, které jsem už jmenoval, ale také na tom, jaké je venku počasí, jestli mám momentálně inspiraci nebo jestli jsou i jiné povinnosti.

(Pohled do instalace výstavy Case Study Houses Memories, European Arts, Praha)

Máte během dne čas i na jiné aktivity?

Většina dne je rozdělena mezi malování a různá zařizování. Snažím se ale i cvičit, pomáhá to protáhnout tělo, které je tím jednostranným namáhání pravé ruky trochu v disharmonii a také je to pro mě takový ventil. Tento poměrně striktní režim občas rád nabourám tím, že vyrazím do zahraničí na výstavy nebo jen relaxovat a poznávat. Pomáhá mi to udržovat určitou sebereflexi a také získávat odstup.

Máte občas tvůrčí bloky a jak je případně řešíte? Máte nějakou osvědčenou radu na jejich překonání?

Občas se stává, že se mi malovat nechce. Pokud je to možné, tak den strávím jinak. Myslím, že ten proces malování je hodně o vlastním prožitku, a když na to není člověk naladěný, v obraze se to potom stejně projeví. Většinou s tím ale problém nemám, svoji profesi mám vážně rád a proto se do práce zase tak nutit nemusím. 

(Pohled do instalace výstavy Case Study Houses Memories, European Arts, Praha)

Jako profesionální malíř máte jistě náročný program. Kolik času Vám Yes Krabičky ušetří?

Během dne bych nebyl schopen si nějaké jídlo sám připravit. Yes Krabičky jsou pro mě ideální, protože nemusím přemýšlet nad tím, co bych si měl dát, objednat. Oceňuji, že se tak nemusím ničím rozptylovat a mohu se soustředit na práci.

Jak jste na Yes krabičky narazil?

Doporučil mi je kamarád, galerista Albert Trnka, který je také odebírá. Pochvaloval si, že mu pomáhají jíst pravidelně a vyváženě. Mimochodem v Galerii European Arts v Praze, kterou vede, mám až do 31.8. výstavu Case Study Houses.

Jak dlouho Yes Krabičky odebíráte a s čím jste u Yes Krabiček nejvíce spokojen?

Krabičky odebírám přibližně už více než rok. Vyhovuje mi, že mám díky nim pravidelný přísun energie. Jídelníček je vyvážený a současně poměrně kreativní. Vše je čerstvé a chutná dobře. Je také možné navolit si, co člověk nejí a také kolik kalorií by mělo obsahovat. Takové věci bych sám nebyl schopen vůbec kontrolovat.

(Pohled do instalace výstavy Case Study Houses Memories, European Arts, Praha)

Jaké máte plány do budoucna v horizontu 5 let?

Je těžké odpovědět, protože žiji zcela přítomností. Každopádně ale hodlám malovat a doufám také, že se vše bude dařit jako doposud.

Myslíte si, že budete mít více času na vaření, nebo budete dále šetřit čas s Yes Krabičkami?

Více času mít určitě nebudu. Když už nějaký čas mám, tak ho chci většinou strávit jinak než přípravou jídla. Yes Krabičkám tedy hodlám být věrný (když bude sleva?).

Využíváte primárně rozvoz kurýrem nebo vyzvedáváte krabičky na výdejním místě?

Využívám rozvoz prostřednictvím kurýra. Vyhovuje mi, že se dá měnit čas a lokalita dodání, což mi také dává dostatečnou svobodu a možnost zabývat se jinými věcmi.

(Pohled do instalace výstavy Case Study Houses Memories, European Arts, Praha)

Komu byste doporučil Yes Krabičky?

Všem, komu záleží na tom co jedí, ale nejsou schopni nebo si nechtějí vše sami připravovat a zjišťovat nutriční hodnoty...

Co vnímáte, že je pro Vás na Yes Krabičkách největším benefitem?

Díky krabičkám jsem schopen jíst pravidelně v průběhu dne v menších dávkách. Jídlo je pestré a vždy chutná dobře. Když je třeba, mohu si ho vzít kamkoliv s sebou.

Děkujeme Martinu Krajcovi za rozhovor. Vy se již teď můžete těšit na další rozhovory se zajímavými osobnostmi, které jsou spokojenými odběrateli Yes Krabiček, v rámci kterých nám mimo jiné přiblíží, jak Yes Krabičky šetří jejich čas a energii v průběhu každého dne.