Rostlinné recepty nemusí být vždy nudné. Maso je v dnešní pokrokové době velmi snadno nahraditelné. A to chutně a zdravě. Třeba klasické tofu se může stát příjemným zpestřením jídelníčku. Pokud se ho naučíte správně připravit, jeho chuť vás mile překvapí. Pořídit ho můžete buď natural, uzené, nebo různě marinované. Záleží jen na vás, co preferujete. K tomuto receptu by bylo nejlepší nějaké marinované s bylinkami. Případně si tofu můžete ochutit podle svých představ a to úplně stejným způsobem jako maso. Rostlinná strava je navíc pro lidské tělo snadněji stravitelná a při dobré skladbě surovin může mít stejné nebo dokonce i lepší nutriční hodnoty než pokrmy, které obsahují maso. Tento recept je tomu důkazem. Obsahuje i ořechy zastupující zdravé tuky, bulgur, jakožto zdroj vlákniny a právě to tofu, které tělu dodá potřebné bílkoviny. Příprava je rychlá a potřebovat budete pouze základní suroviny. Ty navíc seženete v úplně každém obchodě, takže se nemusíte bát, že by vás nálepka “vegan” něčím omezovala. 

Potřebné ingredience: 

  • 200 g bulguru
  • 70 g sušených datlí
  • 60 g opražených nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 15 g čerstvé máty
  • 15 g čerstvého koriandru
  • 30 g javorového sirupu
  • 25 g citronové šťávy
  • 120 g tofu
  • 50 g olivového oleje
  • 2 g soli
  • 0,5 g pepře

Postup přípravy: 

  1. Sušené datle nakrájejte na menší kousky, smíchejte je s bulgurem a zalijte vodou. Nezapomeňte osolit. Nyní přiveďte k varu a vařte do změknutí.
  2. Mezitím, co se bude bulgur vařit, se pusťte do přípravy tofu. Začněte nasekáním 5 g máty a 5 g koriandru najemno a rozehřátím trouby na 200 stupňů.
  3. Tofu nakrájejte na menší kostky, obalte jej v nasekaných bylinkách, osolte a rozložte ho na pečící papír. 
  4. Pekáč s tofu vložte do rozpálené trouby a pečte přibližně 15 minut. Ideálně tak, aby tofu bylo křupavé na povrchu. A nezapomeňte v polovině času kostky otočit, aby se opékalo rovnoměrně. 
  5. Až bude bulgur se sušenými datlemi uvařený do měkka, sceďte ho a po vychladnutí do něj vmíchejte olivový olej, javorový sirup, nasekané vlašské ořechy, citronovou šťávu a zbytek bylinek. Podle chuti opepřete a osolte. 
  6. Bylinky můžete v ruce natrhat na jemnější kusy nebo je nasekat dle libosti. Záleží na vašich preferencích.
  7. Bulgurový salát naservírujte na talíř a ozdobte ho opečeným bylinkovým tofu.

Jak si asi sami dokážete představit, postup je opravdu jednoduchý a rychlý. Bulgur se vaří přibližně 15 minut, což znamená, že tento pokrm na oběd nebo večeři můžete mít kompletně připravený do 30 minut. Pokud tedy neradi trávíte hodiny v kuchyni, rozhodně je tento recept přímo pro vás. Navíc jsou tyto ingredience dobré klidně i za studena, takže je skvělý i na cesty. Můžete si proto tento pokrm připravit do krabičky třeba do práce nebo do školy.

A proč dát, alespoň občas, přednost veganskému pokrmu?

Maso a živočišná strava celkově je hůř stravitelná. Tělo ji zpracovává déle, což trávicímu systému vezme více energie. Je samozřejmě na každém, jakému jídelníčku dá přednost, ale pokud si jednou za čas dopřejete lehké rostlinné jídlo, rozhodně neuděláte chybu. Tělo si totiž alespoň trochu odpočine a navíc mu dodáte mnoho vlákniny a vitamínů. Uvidíte, že se pak budete cítit lehčeji a nepocítíte téměř žádnou únavu z přejedení. 

 Jestliže se rozhodnete tento rychlý recept připravit, určitě nám dejte vědět, jak se vám povedl. Můžete nám napsat třeba na náš instagramový profil. Rádi se s vámi podělíme o naše zkušenosti a třeba i poradíme, jak tento recept ještě více přizpůsobit vašim požadavkům. Je totiž velmi tvárný a snadno personalizovatelný. Pokud je tedy něco, co v salátech milujete, neváhejte a recept si tím vylepšete.