Avokádo na sladko? To je teprve nevšední gastronomický zážitek. Opravdu. A pokud se vám to úplně nezamlouvá, věřte, že budete příjemně překvapení. Avokádo se totiž, díky své neutrální chuti a jemné konzistenci, dokáže při správném zacházení adaptovat k téměř každému pokrmu. Je třeba ale dávat pozor na jeho zralost. Avokádo nesmí být tvrdé, ale ani moc přezrálé. Jeho barva dužiny by měla být sytě zeleno-žlutá a konzistence máslová. Pokud je dužina nahnědlá, je přezrálé. Vybírání tohoto ovoce je v obchodě občas trochu věda a možná nejprve pákrát sáhnete vedle. Po nějakém čase ale už spolehlivě poznáte, které avokádo je to pravé.
Tento kakaový pudink si můžete připravit ke snídani nebo s ním překvapit přátele na pikniku, je to jen a jen na vás. Zásadní informací ale je, že jeho nutriční hodnoty jsou naprosto skvělé. Pudink obsahuje mnoho oříšků, které s sebou nesou hromadu zdravých tuků a společně s avokádem tvoří skutečně dokonalou kombinaci. Domácí mléko z rýže a kešu vám také zaručí, že ve výsledném pudinku nebudou obsaženy žádné stabilizátory ani jiná aditiva, která se v kupovaných veganských nápojích objevují.

Co budete potřebovat?

Na kešu mléko:

  • 100 g rýže basmati
  • 450 g vody
  • 70 g kešu ořechů
  • Vanilkový lusk (semínka)

Na pudink:

  • 150 g avokáda
  • 150 g kešu mléka
  • 75 g javorového sirupu
  • 15 g raw kakaového prášku
  • Vanilkový lusk (semínka)
  • 5 g mleté skořice
  • Špetka soli
  • 20 g vlašských ořechů
  • 10 g piniových oříšků (semínka)
  • Lístky máty

Jak postupovat?

Nejprve si připravte mléko. Rýži rozvařte ve vodě se semínky z vanilky. Toto poté vložte do mixéru s kešu ořechy a rozmixujte na pastu. Takto vám vznikne kešu pasta. Nechte ji vychladnout a poté se pusťte do přípravy pudinku. 

Pudink připravíte úplně jednoduše. Stačí vložit všechny zmíněné ingredience kromě oříšků a máty do mixéru a rozmixovat až do hladké nadýchané konzistence. Vzniklý kakaový pudink poté rozdělte do skleniček. 

Oříšky orestujte na sucho na pánvi a společně s mátou jimi avokádový pudink ozdobte. Poté skleničky nechte ještě důkladně vychladit v lednici, aby pudink získal požadovanou hustotu. Servírovat ale můžete různě. Pokud máte po ruce jahody, maliny nebo třeba čerstvé fíky, klidně je navrch přidejte. Tuto zdravou letní záležitost si můžete vychutnat téměř s jakýmkoliv ovocem nebo například s domácí granolou.

Věříme, že vám tento gastronomický tip přijde k chuti. Pokud se ho rozhodnete zkusit, určitě nám napište, jak jste si vyhráli se servírováním a zda vám chutnalo.