Léto je, co se stravování týče, velmi specifické. S horkem se hlad projevuje mnohem méně a naše stravovací návyky mohou lehce sklouznout k nedostatečnému příjmu živin. Tak schválně, už jste si někdy v průběhu horkých dní pokládali otázku, kolik melounu je moc melounu? Ovoce, zelenina, různé zmrzliny, limonády a další letní záležitosti nás sice skvěle osvěží a pocitově naplní, ale rozhodně našemu tělu nepředají to, co je potřeba. I v létě totiž lidský organismus potřebuje komplexní a plnohodnotnou stravu, což znamená nejen bílkoviny, ale i tuky a sacharidy. Je tedy dobré nad jídelníčkem uvažovat i v momentě, kdy se sluníte u bazénu, moře nebo při jakékoliv jiné letní aktivitě, kterých je opravdu spousta. To je právě jeden z důvodů, proč je třeba doplňovat potřebnou energii. Energetický výdej můžeme mít přes léto totiž o mnoho vyšší a ani si to možná neuvědomíme. Jak by ty ideální stravovací návyky ale měly přes letní období vypadat?

Zaměřte se na sezónnost potravin

Střídání ročních období s sebou přináší i sezónní potraviny, které naše tělo vždy ocení nejvíce. Stravovat se sezónně a zaměřovat se na čerstvost je totiž nejpřirozenější forma jídelníčku. V zimě si totiž jen těžko dáme meloun nebo čerstvé jahody. Každé období má tedy úplně jiné favority.

V létě bychom se měli zaměřit na čerstvé a co nejméně průmyslově zpracované suroviny. Vyhledávat lehčí a rozmanitější jídla, která je samozřejmě také nutné doplňovat dostatečným pitným režimem. Jaké ingredience do letního jídelníčku zařadit?

  • Sezónní ovoce a zeleninu (broskve, maliny, jahody, rybíz…)
  • Mléčné výrobky (řecké jogurty, tvaroh, sýry…) 
  • Maso nebo jeho rostlinné alternativy (ryby, drůbeží, tofu nebo jinou podobu veganských bílkovin…)
  • Luštěniny, obiloviny a ořechy

Pokud byste rádi konzumovali opravdu jen ty nejčerstvější lokální suroviny, určitě zajděte na trhy. Podpoříte tak nejen český trh, ale kvalitní stravou právě i sebe a své tělo.

Jak potraviny upravovat?

V letních měsících se snažte omezit smažené pokrmy. Smažením často vypudíte mnoho živin a jídlo se zároveň stává pro tělo hůř stravitelné než například při využití trouby nebo dušení. A jelikož se v létě chceme cítit lehce, pánev s rozpáleným olejem by neměla být v létě tím nejlepším přítelem při vaření.

Na grilu se dá například velmi chutně a rychle připravit maso, jeho rostlinné alternativy i společně se zeleninou a mnoho přílohami. Může to být tedy o důvod víc, proč zavolat přátelům a pro přípravu večeře si jednoduše rozdělat oheň. Spojíte tak příjemné s užitečným a takové situace jsou na létu ty nejlepší.

Pokud pro vás ale venkovní gril není úplně to pravé, zkuste objevit všechny funkce kuchyňské trouby. Většina z nich grilovat umí a pokud ne, nevadí, například gratinované těstoviny plné zeleniny s mozzarellou zvládnete i bez toho. Stačí těstoviny uvařit, přesunout do zapékací misky, přidat k nim nadrobno nakrájenou zeleninu (rajčata, špenát, cuketu…) s mozzarellou a nechat zapéct. I takto jednoduše může vypadat vaše letní lehká večeře. 

Další možností úpravy je dušení nebo jakékoliv využití páry. Taková příprava je velmi jednoduchá a neubírá potravinám žádné živiny ani vitamíny.

Mějte láhev vody všude po ruce

Dodržovat pitný režim může být občas komplikované, ale v létě je to důležitější než kdy jindy. Při zvýšených venkovních teplotách se naše tělo musí ochlazovat a kvůli tomu produkuje pot. Pokud jsme navíc i fyzicky vytížení nebo sportujeme, organismus může vyprodukovat až 1 litr potu za hodinu. Doplňovat tělu vodu je tedy skutečně velkou letní úlohou. Pokud bychom pitný režim ignorovali, rozhodně by se to mohlo brzy vymstít a to velmi nepříjemně. Při dehydrataci mohou nastat nejen bolesti hlavy, mdloby nebo únava. Může také způsobovat i křeče nebo zvracení.

Nechte se o sebe postarat

Vymýšlet zdravé a chutné recepty na každý den ale asi není úplně vysněná letní aktivita. Není to nemožné, ale rozhodně je pohodlnější, když se o to stará někdo jiný. V Yes Krabičkách to zvládneme za vás. Sezónní suroviny jsou samozřejmostí a zdravé úpravy také. Letní jídelníček vám tedy dokážeme složit s lehkostí, chutí a dokonce vám i každý den menu přivést. Vy už se pak můžete starat například jen opravdu o to, kolik melounu je moc melounu. Stačí si vybrat program a máte vystaráno!