Zdravý a chutný oběd či večeře s rybím masem. Tyto suroviny zařazuje do svých jídelníčků pouze málo lidí i přes to, že mořské ryby obsahují téměř nenahraditelné omega 3 mastné kyseliny a mnoho dalších pro tělo důležitých látek. Vyzkoušejte proto tento zajímavý recept a ať už jím budete chtít ohromit rodinu nebo si mořského vlka připravíte jen pro sebe, rozhodně nebudete litovat.

Mořský vlk neboli mořčák evropský má decentně aromatickou chuť, jeho maso je jemné a obsahuje pouze minimum kostí. Je velmi dobře dostupný, takže se nemusíte bát, že byste ho nesehnali. Jak takovou rybu ale připravit?

Příprava mořského vlka:

Ingredience:

Mořský vlk velikost 400-600 g očištěný 

250 g čerstvého zeleného chřestu

50 ml olivového oleje

20 g citronu

3 g tymiánu

1 g soli

0,5 g pepře

Postup:

  1. Očištěnou rybu je třeba nakrájet na filetech ostrým nožem, do jejího břicha vložit důkladně omytý plátek citronu a voňavý tymián.
  2. Mořského vlka poté zprudka opečte z obou stran na pánvi a následně ho položte na pečící papír s trochou oleje.
  3. Pekáč vložte do trouby rozpálené na 200°C a pečte cca dalších 15 minut.
  4. Mezitím si očistěte chřest a orestujte ho na olivovém oleji. 
  5. Chřest dochuťte solí a pepřem.

Příprava pepperonaty:

Ingredience:

200 g papriky červené masité 

60 g piniových oříšků

60 ml olivového oleje

20 ml bílého vinného octu

2 g soli

​​​​​​0,5 g pepře

Postup:

  1. Papriky očistěte, potřete olivovým olejem a vložte na pekáč s pečícím papírem do trouby na 180°C. Pečte dokud slupka nezhnědne.
  2. Upečené papriky následně vložte do mísy a přetáhněte potravinářskou folií tak, aby se zapařily a šly snadno oloupat.
  3. Papriky oloupejte od slupky, očistěte od semen a vložte do mixéru společně s ostatními ingrediencemi.
  4. Pepperonatu rozmixujte do hladkého krému.

Mořského vlka můžete pepperonatou jednoduše přelít nebo si připravit ještě bagetky s bylinkovým máslem a paprikovou omáčku servírovat zvlášť. Nakonec vše posypte piniovými oříšky a vychutnávejte si příjemnou aromatickou chuť s doprovodných křupáním ořechů a dokonale vypečená rybí kůže. 

Pokud se rozhodnete tento recept připravit, rozhodně nám dejte vědět, jak se vám mořská ryba povedla a jak vám chutnala. Můžete nás označit například na Instagramu nebo nám napsat do zpráv.