RECEPT: Exkluzivní mořský vlk nadívaný tymiánem s červenou pepperonatou a piniovými oříšky
Zdravý a chutný oběd či večeře s rybím masem. Tyto suroviny zařazuje do svých jídelníčků pouze málo lidí i přes to, že mořské ryby obsahují téměř nenahraditelné omega 3 mastné kyseliny a mnoho dalších pro tělo důležitých látek. Vyzkoušejte proto tento zajímavý recept a ať už jím budete chtít ohromit rodinu nebo si mořského vlka připravíte jen pro sebe, rozhodně nebudete litovat.
Mořský vlk neboli mořčák evropský má decentně aromatickou chuť, jeho maso je jemné a obsahuje pouze minimum kostí. Je velmi dobře dostupný, takže se nemusíte bát, že byste ho nesehnali. Jak takovou rybu ale připravit?
Příprava mořského vlka:
Ingredience:
Mořský vlk velikost 400-600 g očištěný
250 g čerstvého zeleného chřestu
50 ml olivového oleje
20 g citronu
3 g tymiánu
1 g soli
0,5 g pepře
Postup:
- Očištěnou rybu je třeba nakrájet na filetech ostrým nožem, do jejího břicha vložit důkladně omytý plátek citronu a voňavý tymián.
- Mořského vlka poté zprudka opečte z obou stran na pánvi a následně ho položte na pečící papír s trochou oleje.
- Pekáč vložte do trouby rozpálené na 200°C a pečte cca dalších 15 minut.
- Mezitím si očistěte chřest a orestujte ho na olivovém oleji.
- Chřest dochuťte solí a pepřem.
Příprava pepperonaty:
Ingredience:
200 g papriky červené masité
60 g piniových oříšků
60 ml olivového oleje
20 ml bílého vinného octu
2 g soli
0,5 g pepře
Postup:
- Papriky očistěte, potřete olivovým olejem a vložte na pekáč s pečícím papírem do trouby na 180°C. Pečte dokud slupka nezhnědne.
- Upečené papriky následně vložte do mísy a přetáhněte potravinářskou folií tak, aby se zapařily a šly snadno oloupat.
- Papriky oloupejte od slupky, očistěte od semen a vložte do mixéru společně s ostatními ingrediencemi.
- Pepperonatu rozmixujte do hladkého krému.
Mořského vlka můžete pepperonatou jednoduše přelít nebo si připravit ještě bagetky s bylinkovým máslem a paprikovou omáčku servírovat zvlášť. Nakonec vše posypte piniovými oříšky a vychutnávejte si příjemnou aromatickou chuť s doprovodných křupáním ořechů a dokonale vypečená rybí kůže.
Pokud se rozhodnete tento recept připravit, rozhodně nám dejte vědět, jak se vám mořská ryba povedla a jak vám chutnala. Můžete nás označit například na Instagramu nebo nám napsat do zpráv.