Nadýchaná omeletka s cottage a pažitkou
Tohle jídlo je rozený univerzál. Vystačíte si se základními potravinami a pár minutami času. Nutričně se navíc toto jídlo skvěle hodí ke snídani, ale zastoupí také pre-workout meal nebo může posloužit jako lehká večeře. Není proto vůbec od věci, mít tento recept v paměti, nebo alespoň někde v záložkách, protože vám může vytrhnout trn z paty v případě, kdy budete hladoví hledat záchranu v lednici. Oceníte ho také o víkendech, kdy Yes Krabičky odpočívají a vám se nechce nic zdlouhavě připravovat a špinit si tím kuchyň.
Vajíčka jsou tedy naším tipem pro odlehčenou stravu plnou živin, pro kterou nepotřebujete přehršel času. Sami jistě víte, na kolik způsobů se dají připravit a tohle je jeden z nich. Sice je jednoduchý, ale je třeba preciznosti. Čtěte proto pozorně, ať je i vaše omeletka krásně nadýchaná.
Potřebné ingredience:
- Vejce 3 ks
- Voda 30 ml
- Sůl 2 g
- Pepř 1 g
- Cottage 50 g
- Pažitka 5 g
- Olivový olej 40 ml
- Divoký salát 30 g
- Citron 1 ks
Postup přípravy:
- Vejce vyklepněte do misky, přidejte vodu a důkladně vyšlehejte do hladka. Dochuťte solí a opepřete.
- Cottage smíchejte s 10 ml olivového oleje, solí a pepřem. Přidejte čerstvě nasekanou pažitku.
- Do pánve nalijte 20 ml oleje a nechte zahřát na medium. Vejce se nesmí začít okamžitě pálit. Čím pomaleji je budete připravovat, tím jemnější a nadýchanější budou.
- Vejce přelijte do ohřáté pánve a nechte chvíli zatáhnout spodní stranu.
- Následně lehce zamíchejte jako míchaná vejce, aby se vytvořil nadýchaný vnitřek, a pomalu je zabalte do omelety. Omeleta by uvnitř tedy měla být lehce tekutá.
- Omeletu nožem rozřízněte po povrchu a naplňte ochuceným cottage sýrem.
- Divoký salát promíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Přidejte ho na talíř k omeletě a podávejte.
Zamíchání v pátém kroku je velmi zásadní. Vytvoříte tím totiž nadýchaný vnitřek omeletky, který se vám bude krásně rozplývat v ústech a vajíčka díky tomu nebudou tak obyčejná a těžká. Dávejte však pozor, aby omeletka zůstala pořád vcelku. Nesmíte ji roztrhat, nedala by se poté zabalit. Jednoduše ji jen tak počechrejte.
TIP: Pokud máte možnost, využívejte vajíčka z domácích chovů. Mají sytě žlutou barvu a jsou bohatší na živiny. Dokážete je sehnat na trzích, nebo ideálně od někoho známého. Jestliže to ale není ve vašich silách, vybírejte v obchodech taková vejce, která mají co nejnižší počáteční číslo kódu. Ideálně 0 nebo 1. U takových vajec máte jistotu, že jsou z etických chovů a pocházejí z dobře živených slepic.
A co se týče přílohy, tak pokud k těmto pokrmům preferujete pečivo, sáhněte po nějakém čerstvém celozrnném či žitném chlebíku. Tím rozhodně nic nezkazíte, záleží jen na vašich preferencích.
No a poté už se jen posaďte k lahodnému výsledku a vychutnejte si skvělé jídlo nabité vlákninou, bílkovinami a zdravými tuky s tou nejlepší chutí. Budete se po něm cítit lehce a sytě a neodbočíte ze svého stravovacího režimu. A pokud máte zájem o více takových receptů, mrkněte se na celý náš blog, který oplývá spoustou zdravých tipů jak na snídaně, tak na víkendové obědy a večeře. Protože strava je základem úspěchu. Tak dobrou chuť.