Tohle jídlo je rozený univerzál. Vystačíte si se základními potravinami a pár minutami času. Nutričně se navíc toto jídlo skvěle hodí ke snídani, ale zastoupí také pre-workout meal nebo může posloužit jako lehká večeře. Není proto vůbec od věci, mít tento recept v paměti, nebo alespoň někde v záložkách, protože vám může vytrhnout trn z paty v případě, kdy budete hladoví hledat záchranu v lednici. Oceníte ho také o víkendech, kdy Yes Krabičky odpočívají a vám se nechce nic zdlouhavě připravovat a špinit si tím kuchyň. 

Vajíčka jsou tedy naším tipem pro odlehčenou stravu plnou živin, pro kterou nepotřebujete přehršel času. Sami jistě víte, na kolik způsobů se dají připravit a tohle je jeden z nich. Sice je jednoduchý, ale je třeba preciznosti. Čtěte proto pozorně, ať je i vaše omeletka krásně nadýchaná.

Potřebné ingredience:

  • Vejce 3 ks
  • Voda 30 ml
  • Sůl 2 g
  • Pepř 1 g
  • Cottage 50 g
  • Pažitka 5 g
  • Olivový olej 40 ml
  • Divoký salát 30 g
  • Citron 1 ks

Postup přípravy:

  1. Vejce vyklepněte do misky, přidejte vodu a důkladně vyšlehejte do hladka. Dochuťte solí a opepřete. 
  2. Cottage smíchejte s 10 ml olivového oleje, solí a pepřem. Přidejte čerstvě nasekanou pažitku. 
  3. Do pánve nalijte 20 ml oleje a nechte zahřát na medium. Vejce se nesmí začít okamžitě pálit. Čím pomaleji je budete připravovat, tím jemnější a nadýchanější budou. 
  4. Vejce přelijte do ohřáté pánve a nechte chvíli zatáhnout spodní stranu. 
  5. Následně lehce zamíchejte jako míchaná vejce, aby se vytvořil nadýchaný vnitřek, a pomalu je zabalte do omelety. Omeleta by uvnitř tedy měla být lehce tekutá. 
  6. Omeletu nožem rozřízněte po povrchu a naplňte ochuceným cottage sýrem. 
  7. Divoký salát promíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Přidejte ho na talíř k omeletě a podávejte.

Zamíchání v pátém kroku je velmi zásadní. Vytvoříte tím totiž nadýchaný vnitřek omeletky, který se vám bude krásně rozplývat v ústech a vajíčka díky tomu nebudou tak obyčejná a těžká. Dávejte však pozor, aby omeletka zůstala pořád vcelku. Nesmíte ji roztrhat, nedala by se poté zabalit. Jednoduše ji jen tak počechrejte. 

TIP: Pokud máte možnost, využívejte vajíčka z domácích chovů. Mají sytě žlutou barvu a jsou bohatší na živiny. Dokážete je sehnat na trzích, nebo ideálně od někoho známého. Jestliže to ale není ve vašich silách, vybírejte v obchodech taková vejce, která mají co nejnižší počáteční číslo kódu. Ideálně 0 nebo 1. U takových vajec máte jistotu, že jsou z etických chovů a pocházejí z dobře živených slepic. 

A co se týče přílohy, tak pokud k těmto pokrmům preferujete pečivo, sáhněte po nějakém čerstvém celozrnném či žitném chlebíku. Tím rozhodně nic nezkazíte, záleží jen na vašich preferencích. 

Yes Krabičky - Recept: Nadýchaná omeletka s cottage a pažitkou

No a poté už se jen posaďte k lahodnému výsledku a vychutnejte si skvělé jídlo nabité vlákninou, bílkovinami a zdravými tuky s tou nejlepší chutí. Budete se po něm cítit lehce a sytě a neodbočíte ze svého stravovacího režimu. A pokud máte zájem o více takových receptů, mrkněte se na celý náš blog, který oplývá spoustou zdravých tipů jak na snídaně, tak na víkendové obědy a večeře. Protože strava je základem úspěchu. Tak dobrou chuť.