Léto se nezadržitelně blíží a s ním i vodní sporty, přelidněná koupaliště a oblečení, do kterého mnozí z nás ještě potřebují trochu zhubnout nebo nabrat svaly. Ještě to stíháte. My vám v tomto článku prozradíme, jak na to. Zdravě a efektivně tak, abyste se nemuseli obávat jojo efektu ani jiných hrozeb klasických diet. 

Pohybem ke zdraví a krásnému tělu

Bez výdeje energie to nepůjde. Sport či jakýkoliv pohyb je klíčem k úspěchu všech, kteří mají tělo samý sval nebo jsou elegantně štíhlí. Pokud nesportujete vůbec, rozhodně si teď nemyslete, že vás ženeme do fitness centra. Zhubnout se dá i jinak. Co třeba vyměnit auto za kolo? Můžete tak efektivně využít čas na cestě do práce nebo na nákup. Své dokáží ale udělat i delší a svižnější procházky. Na ně si sice budete muset vyhradit více času, protože například na tom kole spálíte kalorií jednoznačně více a za kratší dobu, ale chůze je přece jen nejzdravější pohyb pro naše tělo. I to je tedy vhodná varianta pro ty, kteří na pohyb nejsou tolik zvyklí a chtějí nějak začít.

Pokud byste ale rádi nabrali svaly, dejte šanci fitness. Cvičení v posilovně, nebo se závažím doma, rychle vyrýsuje tělo a podpoří vyplavování endorfinů, takže se budete cítit opravdu dobře a dělat si radost. Pro první tréninky, pokud jste nikdy necvičili, si rozhodně sjednejte odborný dohled – trenéra, který vám dá rady a tipy na zdravé cvičení, dýchání a skladbu tréninku. Uvidíte, že vás to chytne a po čase si už nebudete umět představit týden bez návštěvy fitka. 

Strava, protože jste to, co jíte

Za tímto tvrzením si pevně stojíme. Vzhled a vitalita našeho těla stojí převážně na kvalitě jídelníčku. A teď nemáme na mysli postrachy v podobě chudých salátů, rýžových chlebíčků a podobných věcí, které si standardně lidé představí pod pojmem “zdravé jídlo”. Strava by měla být rozmanitá, dostatečná a pravidelná. Naše tělo totiž potřebuje jak bílkoviny, vlákninu, minerály a nespočet vitamínů, tak i sacharidy a tuky. Nízkosacharidové nebo zcela odtučněné diety jsou bez dohledu odborníků rychlou vstupenkou k jojo efektu. A to pouze v tom lepším případě.

Dbejte tedy na pravidelnost, omezte smažená, fritovaná a příliš průmyslově zpracovaná jídla a poslouchejte své tělo. Ono vám samo nejlépe řekne, co potřebuje (a ne, čokoládu uprostřed noci opravdu ne).

Počítání kalorií – kalorický deficit, rovnováha a nadbytek

Tahle cesta je naprostou jistotou v případě, že se skálopevně rozhodnete, že své vysněné tělo získáte. Jen to zabere spoustu času a přinese spoustu rizik pro psychické zdraví. Počítání kalorií vám totiž zajistí naprostou kontrolu nad stravováním. Vy pak díky tomu budete moct s přesností splnit potřebný energetický výdaj tak, abyste se dostali do deficitu a hubli, nabírali nebo hmotnost udržovali. Pokud na to ale ten čas nemáte, řešením pro vás může být krabičková dieta s přesně nastaveným kalorickým výdejem.

Krabičková dieta od Yes Krabiček vám zajistí kompletní jídelníček na každý pracovní den. Díky předem připraveným chodům ušetříte svůj čas, zároveň budete jíst pravidelně a rozmanitě, což je také velmi důležité. Vybrat si můžete mezi několika programy, mezi kterými si vybere naprosto každý, podle toho, jaké má od krabiček očekávání a cíle. Krabičková dieta nemusí být nutně dietou za slovo vzatou. K vysněné postavě vám ale zaručeně pomůže. 

Jaké další faktory mají vliv na letní formu: 

  • Pitný režim
  • Kvalitní spánek
  • Psychické rozpoložení
  • Metabolismus a genetika

Vše souvisí se vším. Na hubnutí nebo jinou tělesnou transformaci je vždy potřeba se dívat holisticky. Je důležité mít na paměti, že je to naše tělo – schránka, ve které budeme do konce svého života, a proto bychom se k němu měli chovat co nejlépe a mít ho rádi.