Název hračky, po které každý z nás v dětství toužil, se v dospělosti stává postrachem. Přísné diety, bleskurychlé hubnutí a okamžité nabírání toho, co jste shodili? I tak by se dal popsat jojo efekt. Mnoho z nás ho poznalo na vlastní kůži. Ti šťastnější o něm jen zaslechli nebo se s ním setkali skrz svou rodinu či přátele. Vsadíme se ale o 10 dřepů, že o něm vědí všichni. Je to strašák, kterému je lepší se vyhnout. Jak ale na to? Jak zhubnout bez toho, aniž by se dostavil právě tento jojo efekt? Pokud chcete hubnout udržitelně a zdravě, čtěte. 

Kdy nastává jojo efekt? 

Jojo efekt je název procesu snahy o redukci tělesné hmotnosti, při níž se výsledek nevyvine úplně podle plánu. Hubnutí, které následně vede k jojo efektu, je většinou velmi rychlé. Avšak nabírání té nechtěné hmoty zpět je poté většinou ještě rychlejší. Tělesná hmotnost je při jojo efektu tedy velmi kolísavá. A to není zdravé po fyzické ani psychické stránce. Jen si vybavte své myšlenky, když čísla na váze ukážou klidně jen o malinko více než tomu bylo minule. Proto je vždy lepší hubnout zdravě a udržitelně tak, aby vám vaše získaná forma vydržela co nejdéle.

Jak se vyhnout jojo efektu a skutečně zhubnout?

Klíčová je konzistentnost a změna životního stylu. Pokud si dokážete vytvořit zdravé návyky a pravidelně je dodržovat, máte z velké části vyhráno. 

Faktory, které jojo efekt ovlivňují: 

  • Strava 
  • Pitný režim
  • Pohyb
  • Spánek

Jestliže jste se tedy rozhodli, že si dáte trochu do těla s cílem definitivně zhubnout přebytečný tuk, rozhodně buďte trpěliví, vytvářejte si pozitivní návyky a dbejte na kvalitu svého životního stylu. Osvojit si nový návyk trvá přibližně 20 dní. Je proto potřeba ten necelý měsíc vytrvat a naučit se to, co je potřeba a co vám pomůže vyhnout se jojo efektu. 

Zdravé návyky, které vám mohou pomoci: 

  •  Ranní rozcvička (klidně i formou delší procházky) a vydatná snídaně
  • 3x týdně navštívit fitness centrum nebo začít s jiným sportem
  • Jíst pravidelně a dostatečně, neodbývat se
  • Vypít denně alespoň 2 litry vody
  • Vyměnit jízdu autem za kolo
  • Spát každý den alespoň 7 hodin 

Všechny tyto návyky jsou člověku naprosto přirozené, proto si v nich jistě dokážete najít i zálibu. Při pohybu si psychicky odpočinete, skvělým jídlem si zpestříte den, budete trávit více času na čerstvém vzduchu a během spánku vše dokonale zregenerujete. A to je správný způsob hubnutí a udržování. 

Jediná pravda: Časově ohraničené deity, které omezí váš denní příjem kalorií na minimum, nebo vás budou jinak omezovat, zavání následným nechtěným jojo efektem. Abyste docílili své vysněné postavy a dlouhodobě si ji i udrželi, je třeba nastolit pravidelný, komplexní a dostatečný jídelníček, pravidelný pohyb a správnou spánkovou hygienu

Co znamená komplexní jídelníček? 

To je strava, která obsahuje všechny potřebné živiny – bílkoviny, zdravé tuky, sacharidy, vlákninu a všechny důležité vitamíny a minerály, bez kterých se naše tělo neobejde. Od věci není ani jejich suplementace. Tak zajistíte skutečně dostatečný příjem důležitých látek, díky čemuž vaše tělo nebude strádat. 

Rozhodně se ale nepřejídejte

Pro hubnutí je třeba zachovat takzvaný kalorický deficit – spálit za den o něco více energie než pomocí jídla přijímáte. Pro cílené hubnutí je tedy dobré si nejprve spočívat alespoň průměrný denní výdej energie a podle toho se orientovat v jídelníčku. Obecně je nejlepší se pohybovat do deficitu 500 kcal. Pokud byste přijali kalorií ještě méně, mohli byste začít hladovět, což by vás opět mohlo jednoduše pinknout zpět k jojo efektu. 

Jak si hlídat kalorický deficit?

Nejjednodušeji pomocí Yes Krabiček. To totiž není klasická krabičková dieta. Je to stravování pro lidi, kteří to myslí vážně a skutečně chtějí žít zdravě. U nás si objednáte přesný program s dopředu danými kaloriemi a ten také dostanete. Můžete si tedy navrhnout měsíční kalorický deficit a následně počet kalorií zvýšit volbou jiného programu a nastolit režim udržování. Všechno spočítáme za vás. Dokonce máme i super kalkulačku, která vám pomůže se zvolením toho pravého programu.

No a pokud byste se chtěli obejít bez pomoci, připravte se na zdlouhavé zapisování a vážení potravin tak, abyste přesněji věděli, kolik energie konzumujete. Tak proč si to raději neulehčit?