Jen málo lidí si protein spojí s důležitými bílkovinami. Sportem nepolíbení si většinou představí doplněk stravy kulturistů, kterým podporují růst svalové hmoty. Daleko od pravdy to sice není, ale faktem je, že protein má pozitivní vliv na každé tělo. A tedy i pro ty, které ve fitness centru nepotkáte. Co přesně tedy znamená, když někdo užívá protein? K čemu přesně je a jaký si vybrat? 

Co je to protein? 

Protein je skutečně suplement oblíbený především u sportovců. Má mnoho benefitů, bez kterých by tělo po těžké fyzické zátěži nedokázalo dělat takové pokroky. Ovlivňuje například regeneraci svalů a pevnost svalové hmoty. Doplňování proteinu a dostatečná hladina bílkovin mají také velký vliv na udržení si vybudované svalové hmoty i v období, kdy třeba cvičíte o něco méně. 

Protein je totiž forma bílkovin. A bílkoviny potřebujeme všichni, i když třeba necvičíme. Doporučená denní dávka bílkovin je přibližně 0,8 g až 1 g na 1 kg ideální tělesné hmotnosti člověka. Nadbytečná kila by se do tohoto výpočtu tedy přičítat neměla. 

Potraviny bohaté na bílkoviny:

  • Maso
  • Ryby
  • Vaječný bílek
  • Mléčné výrobky
  • Luštěniny
  • Veganské náhražky masa (tofu, seitan apod.)
  • Ořechy
  • Semínka

Na co jsou proteinové nápoje? 

Sportovci pijí proteinové nápoje pro doplnění bílkovin, a to hlavně neprodleně po tréninku nebo i v průběhu dne, kdy vědí, že jejich denní plnohodnotnou dávku nepřijmou ze stravy. Standardní proteinový nápoj totiž obsahuje okolo 20 g bílkovin. 

Proteinových drinků se ale nemusíte bát ani v případě, že sport není vaše silná stránka. Pokud totiž nemáte bílkoviny dostatečně ohlídané ve stravě, jejich občasné doplnění vám rozhodně neuškodí. 

Další vlivy bílkovin na lidské tělo

Proteiny jsou důležité nejen pro svalovou soustavu, mají pozitivní vliv i na efektivitu hubnutí, zdraví kostí a jsou také součástí bílých krvinek. To znamená, že na jejich přítomnost spoléhá i naše imunita a distribuce látek, jako je například kyslík nebo nejrůznější vitamíny a podobně. Bez proteinů bychom nepřežili. Bílkoviny proto patří k nejdůležitějším živinám. Na stejné pozici bychom vedle nich pak našli tuky a sacharidy. Těch se ale v nynější standardní stravě koncentruje spíše nadbytek.

Jak se projevuje nedostatek bílkovin? 

Může to začít únavou a ztrátou svalové hmoty. Symptomy mohou pokračovat zhoršenou imunitou, špatným hojením ran, problémy s kůží a vlasy a také nateklostí nebo zavodněním. 

A stejně jako nedostatek, negativní účinky může mít i nadbytek. Bílkoviny jsou pro organismus těžko zpracovatelné. Mohou způsobovat zácpy, křeče a podobné zdravotní problémy. Proto by vaše každé jídlo mělo být navrženo tak, aby proteiny obsahovalo v takovém množství, že si pak večer nebudete muset lámat hlavu s jejich doháněním nebo se bát jejich přebytku. Pokud si jejich příjem rozdělíte do celého dne, tělo bude mít mezi chody dostatek času na zpracování potravy a trávení bude v pořádku. 

Jak si ohlídat denní příjem proteinů?

1) Počítání makroživin pomocí kalorické kalkulačky

Pokud se rozhodnete pro tuto cestu, stáhněte si do svého chytrého telefonu kalorické kalkulačky a začněte se zapisováním surovin. Každou ingredienci zvážit, zapsat a sledovat, zda plníte ideální stav. Nezapomeňte ale do kalkulačky nejprve zadat svou výšku a váhu, podle čehož vám bude vypočítána optimální tělesná hmotnost.

2) Delegace stravy na Yes Krabičky

Představte si ten klid. Čerstvé pokrmy vám každý den přiveze kurýr až ke dveřím a vy si budete moct vychutnávat svou optimální dávku proteinů, zdravých tuků, složených sacharidů a nespočtu vitamínů díky zdravé krabičkové stravě. Bílkoviny budete moct doplňovat klidně jen příležitostně po fyzické zátěži pomocí jednoho z našich proteinů, který vám přivezeme společně s pokrmy. 

3) Jídelníček od jiného odborníka

Jestliže si chcete vařit sami, ale neznáte potřebné náležitosti zdravého stravování nebo byste byli rádi pod odborným dohledem, hledejte nutričního specialistu. Ten by vás měl být schopen zvážit, vypočítat vaše BMI a navrhnout postup společně se stanovením jídelníčku.

Pokud byste se rozhodli pro bezstarostnou možnost číslo 2, objednejte si vybraný program na našem e-shopu. Věřte, že nebudete litovat. Jídla se neopakují, jsou vždy 100% čerstvá a skládají se z těch nejkvalitnějších surovin.