1. Snažte se nejíst nic jiného kromě toho, co vám v YES Krabičky připravíme.

Kalorický příjem máme přeci jen nastavený z nějakého důvodu. Pokud toho sníte více proto, že máte stále hlad, možná je na čase kalorický příjem z našich krabiček zvednout, případně pár dní vydržet, pokud jste zrovna s krabičkami začali a byli jste zvyklí jíst výrazně víc, a počkat, než si tělo na snížení příjmu trochu zvykne. Pokud jíte jiná jídla a pak krabičky místo toho vyhazujete, je to samozřejmě vaše volba. Za nás je to ale škoda a plýtvání jídlem rozhodně nepodporujeme. Navíc záleží, jakým jídlem jste danou krabičku nahradili. Ať už máte potřebu jíst více nebo jste jen jedno z našich jídel vyměnili za něco nezdravějšího, jdete jen sami proti sobě a těžko pak můžete očekávat nějaké velké pokroky.

Jsme přesvědčení, že jsou naše krabičky dostatečně chutné na to, aby vám bohatě postačily k uspokojení všech vašich chuťových buněk, a zároveň se jídla neopakují tak často, aby vám začala lézt brzy krkem. 🙂

2. Pijte pouze neslazené nápoje.

Možná se to nezdá, ale zkoumali jste někdy, kolik má taková kola kalorií? V podstatě všechny veškeré sladké nápoje vám mohou výrazně zvýšit kalorický příjem, který vás bohužel nijak nezasytí. Spíš naopak, cukry a sladidla v nich vám v mozku spustí takové pochody, že se vaše tělo bude okamžitě dožadovat další sladké dávky a je velmi jednoduché si na těchto nápojích vytvořit celkem slušnou závislost. Určitě znáte někoho ve svém okolí, kdo bez jedné Coca Coly (ať už normální, Light či Zero verze), nepřežije v práci ani jeden den.

Navíc je prokázáno, že ve vás sycené nápoje vyvolávají pocit hladu. Jakmile totiž receptory ve vašem žaludku zjistí přítomnost oxidu uhličitého, buňky v horní části žaludku začnou vypouštět ghrelin, kterému se přezdívá „hormon hladu“.

3. Zbavte se doma přebytečného jídla (ano, hlavně sladkostí).

Mít plnou lednici a spíž jídla „pro případ nouze“ a návštěvy, které k vám čas od času zajdou, možná zní jako nutnost, je tomu ale opravdu tak? Jak často se vám stane, že si pochutnáte na něčem menším (nebo větším) jen proto, že vás zrovna honí mlsná nebo nemáte co na práci, a tak nějakou svačinkou chcete zahnat nudu? Že je to častěji než se u vás točí návštěvy, pro které jste to všechno měli připravené? To jsem si myslel. Není nutností doma nemít k jídlu vůbec nic, dobře si ale zvažte, co opravdu potřebujete a co vám jen zabírá místo a případně vás láká k tomu, abyste ve svém zdravém stravování trochu polevili. Není nic horšího, než mít po ruce neustále nějaké sušenky, brambůrky, nebo čokoládičky. Ty pak zmizí rychleji, než si vůbec vaše tělo stihlo všimnout, že se jinak snažíte držet nějaký stravovací režim.

Nejlepší je tedy se všech nezdravých věcí zbavit rovnou a ponechat si vždy jen pár, které vás kdyžtak nebudou stát tolik, co spálíte za dva tréninky ve fitku.

4. Přidejte více pohybu.

Sice jste už možná slyšeli, že se „břišáky dělají v kuchyni“, není to ale jediný faktor, který má na vzhled vaší postavy (a váš celkový pocit) vliv. Jak už jsme si říkali v minulém článku, čím aktivnější jsme, tím více energie spotřebujeme. A čím více kalorií spálíme, tím větší nám vzniká prostor pro to, abychom naši postavu esteticky formovali a cítili se lépe. Zároveň je také nutné si uvědomit, že dva lidé, kteří mají stejné fyzické a genetické předpoklady, a kteří dodržují stejné stravovací návyky, nebudou vypadat úplně totožně, pokud jeden z nich bude pravidelně cvičit a sportovat, a druhý se bude jen spoléhat na své krabičky a celý den sedět na zadku.

Pokud byste si nevěděli rady s tím, jaké aktivity zařadit a jak často, nebojte se na nás obrátit. Rádi vám pomůžeme rozhýbat se tím správným směrem.

5. Sežeňte si na krabičky parťáka.

Zkrátka a dobře, běžte do toho spolu. Ať už bydlíte s partnerem, kamarádem, nebo rodiči, je vždy lepší, pokud máte možnost doporučené stravovací návyky držet společně. Ve dvou se to vždy lépe táhne. Můžete se společně motivovat či kontrolovat, jestli oba doopravdy všechno dodržujete tak, jak máte. A pokud ne, tak si za odměnu dopřát společné cvičení navíc. Nejhorší je, pokud s někým bydlíte, poctivě si jedete své krabičky, a on se vesele láduje jednou nezdravou věcí za druhou. To vám na motivaci zrovna dvakrát nepřidá.

P.S. Pokud bydlíte pouze s domácím mazlíčkem, nezaručujeme, že vám tento tip zafunguje.

6. Víkend neznamená cheat day.

Jasně, o víkendu od nás sice krabičky nemáte, to ale neznamená, že vám dáváme prostor sníst všechno, na co přijdete! Ať už vaříte, nebo si raději zajdete na jídlo někam do restaurace, snažte se držet podobných potravin a porcí, které dostáváte v týdnu od nás. Můžete si zkusit denní příjem o víkendu i počítat za pomoci některé z chytrých aplikací. Bohatě ale postačí, pokud budete jíst s mírou a nebudete se přecpávat.

Pokud náhodou by se vám něco takového přihodilo (anebo byste věděli, že vás pravděpodobně v neděli čeká velká hostina), zkuste se držet trochu zpět u jídla následujícího, případně snižte celkové množství zkonzumovaného jídla den před. Přeci jen se energetická bilance počítá především z dlouhodobého hlediska, ne jen z jednoho či dvou dnů. Zároveň myslete na to, že čím více aktivní o víkendu budete, tím více si případně můžete dopřát.

7. Jezte každý den přibližně v tu samou dobu.

Věděli jste, že pokud dospělý člověk nejí jídlo každý den v přibližně stejnou dobu, existuje mnohem větší pravděpodobnost toho, že se bude potýkat s obezitou a zvýšenou hladinou cholesterolu a inzulínu? A to i pokud jí méně kalorií než někdo, kdo jí každý den ve stejný čas. V podstatě to, kdy jíte, je stejně důležité jako to, co jíte. Každé tělo má podle toho, jak funguje, přednastavený určitý vnitřní systém, kterému se říká cirkadiánní rytmus. Tyto „vnitřní hodiny“ můžou být velice snadno narušeny nepravidelným stravováním, jelikož všechny metabolické procesy, které ve vašem těle probíhají (chuť k jídlu; trávení; ukládání tuku, cukrů, cholesterolu; atd.), následují tento cyklus, který se opakuje každých přibližně 24 hodin. Jakmile tento proces narušíte různým denním stravováním, riskujete snadnější přibírání váhy a další zdravotní problémy.