Suplementy ve fitness světě neznamenají nutně nelegální pomocníky ke zvětšení a tvarování svalů, jak si občas lidé myslí. Suplementy neboli doplňky stravy jsou látky, které tělo potřebuje a zároveň si je nedokáže vytvořit samo. A bohužel ani 100% plnohodnotný jídelníček vám často nedokáže zaručit naprosto ideální poměr všech živin. Je jich totiž opravdu hodně. Hned takto ze začátku vám proto můžeme prozradit, že užívání suplementů je pro zdravý průběh tréninku, regeneraci a udržení svalové hmoty nezbytné. Na jaké suplementy se ale zaměřit? 

Proč jsou doplňky stravy nezbytné především pro sportovce? 

Lidé, kteří pravidelně navštěvují fitness centra nebo se zaměřují na jiný sport, který zatěžuje a vyčerpává svalovou soustavu, mají rychlejší spalování určitých látek. Mezi suplementy se poté ale zařazují i takzvané pre-workouty. Jsou to spalovače tuků a nakopávače. Ty pomáhají k efektivnějšímu tréninku, vyšším výkonům a viditelnějších výsledkům. Síla těchto suplementů je zřejmá okamžitě a po několika desítkách minut zase odezní. Jednoduše řečeno, jsou to vylepšováky pouze tréninku, života poté nikoli. Nejprve proto začneme u klasických doplňků stravy, jejichž účinky jsou komplexnější a zřetelné z dlouhodobějšího hlediska. 

Doplňky a látky, na které by měl dbát každý sportovec:

  • Vyšší obsah bílkovin ve stravě pro zdravé budování, udržování i regeneraci svalů – ideálně doplňování samotného proteinu
  • Hořčík neboli magnesium, které z našeho těla odchází s potem a jeho doplněním přispějete k lepšímu spánku, soustředění i rychlejší regeneraci svalů
  • Vedle hořčíku i všechny ostatní elektrolyty, minerály, kterých se během pocení zbavujeme

Mimo to ale tělo s pravidelnou zátěží samozřejmě potřebuje i dodávky ostatních živin, jako jsou zdravé tuky a sacharidy. To z jídelníčku rozhodně vynechat nesmíte, i když máte třeba v plánu shodit nějaké to kilo. I během hubnutí je třeba dbát na pravidelnou a dostatečně bohatou stravu.

Ostatní doplňky stravy, které mají pro sportovce řadu benefitů:

  • Maca peruánská podporuje vytrvalost a hormonální rovnováhu
  • Tribulus Terrestris je rostlina, která u mužů podporuje přirozenou tvorbu testosteronu
  • Vitamín C podporuje v první řadě imunitu, kterou tělo během sportovní přípravy nutně potřebuje a v té druhé i distribuci a vstřebávání všech ostatních přijatých látek
  • Kloubní výživa by se ke stravě měla zařadit z důvodu péče o pohybový aparát

Možností je ale samozřejmě mnohem více. Každé tělo je jedinečné a potřebuje trochu něco jiného. Je třeba ho proto poslouchat a dát mu přímo na míru to, oč si žádá.

Sportovní suplementy s okamžitým účinkem

Spalovače tuků a nakopávače, to jsou všemožné nápoje a tabletky, které berou sportovci před svým tréninkem. Tyto suplementy vám mohou pomoci se samotným výkonem během zátěže i tím, jak rychle budete moct pozorovat výsledky na svém těle. 

A ani to nejsou nelegální látky, abychom uklidnili ty skeptičtější z vás. Jsou to ve většině případů produkty s přírodním složením. Příroda nám totiž dává nekonečně mnoho možností, jak ji využít. A díky ní tělo dokáže nevídané věci. 

Tip: Věděli jste, že existují spalovače pro muže a ženy zvlášť? Každé pohlaví totiž potřebuje malinko jiné složení, proto se nenechte nachytat a pořiďte si pro sebe to nejlepší.

Sportu je ale třeba přizpůsobit celý jídelníček

Pouze suplementy to nezachráníte. Pokud chcete začít opravdu makat, vidět výsledky a cítít se skvěle, pojďte to brát vážněji. Zkuste omezit smažené jídlo, přemíru rychlých cukrů, pečivo a tak dále. Uvidíme, jak se budete cítit. A jestliže to chcete vzít tou nejjednodušší cestou, dejte šanci našim Yes Krabičkám. Všechno uděláme za vás tak, že vám na umytí doma zbydou jen příbory. O to více času budete mít na trénink a vše, co je pro vás důležité.