Svátky jsou tu a s nimi přichází ta neodolatelná vůně svátečních pokrmů. Ti, kteří celý rok pracovali na své postavě, mohou mít nyní obavy, že toto období to všechno zase zničí. Pro mnohé je proto výzvou udržet rovnováhu mezi radostí z jídla a péčí o postavu a zdraví. Ale co kdybychom vám řekli, že můžete mít obojí? V tomto článku najdete ten správný recept na balanc, který by během Vánoc měl dodržovat každý, kdo ctí zdravý životní styl. Nebojte se dopřát si vaše oblíbené dobroty, neomezujte se dietami a užijte si tento vánoční čas s chutí. Máme pro vás ale tipy, čemu se ideálně vyvarovat a jak udržet stravu vyváženou. Stačí k tomu jen pár maličkostí.

Nepřejídejte se

To je pravidlo číslo 1! Dejte si na co máte chuť, ale nepřehánějte to s množstvím. Některé české tradice rozvážný přístup k udržení linie úplně nectí, a tím myslíme například vánoční půst. Jste už přece velcí, tak to zlaté prasátko letos oželte a raději jezte častěji v menších dávkách, než abyste se večer přejedli po celém dni hladovění. Zapomeňte na nekontrolované přejídání a uvědomte si, že klíčem k udržení zdravějšího fungování během svátků je rozumná míra. Užívání si jídla s plnou pozorností je základem tzv. mindful stravování. Věnujte pozornost každému soustu, vychutnávejte každou chuť a naslouchejte svému tělu, když říká, že už mělo dost.

Tip na zdravější formu pokrmů:

Majonézu vyměňte za bílý jogurt a místo klasické pšeničné mouky zkuste sáhnout po té žitné či špaldové. Jako sladidlo vám krásně poslouží stévie nebo třeba vanilkový protein a pokud plánujete smažit na oleji, popřemýšlejte spíše nad pečením v troubě.

Pijte dostatek vody

Voda je zde tajná zbraň! V období svátků, kdy konzumujeme více kalorických jídel, bychom neměli zapomínat na důležitost dostatečného pitného režimu. Voda nejenže udržuje vaše tělo hydratované, ale také podporuje trávení a pomáhá snižovat chuť k jídlu. Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Když si dopřejete sklenku vody mezi jednotlivými chody, uvidíte rozdíl nejen ve svém pocitu, ale i v celkovém zdraví. Efektivní proces trávení je podstatný pro eliminaci nadbytečných látek v těle.

Nepřehánějte to s alkoholem

Ať se nám to líbí nebo ne, alkohol je droga a jed pro naše tělo. Když už se rozhodnete během svátků nějaký zkonzumovat, rozhodně byste to neměli přehánět s jeho množstvím. Jedna sklenička vínka nebo jedna whiskey s kostkou ledu jako štědrovečerní přípitek vás nezruinuje, tak si to nezakazujte. Měli byste si ale být vědomi faktu, že alkohol zpomaluje metabolismus. Pokud byste tedy alkohol konzumovali ve větším množství, zdravá strava ani záměny surovin nebudou mít takový efekt.

Zeleninu na stůl

Zahrnutí zeleniny do jídelníčku během svátků může být výzvou, ale zároveň je to klíčový krok k udržení zdravého stravování. Je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, které posilují náš imunitní systém a přinášejí nám energii. Zeleninu nemusíte během Vánoc najít jenom v bramborovém salátu. Experimentujte s novými recepty a způsoby přípravy zeleniny, abyste ji udělali lákavější pro celou rodinu.

TIP: K rozbalování dárků můžete například na stůl nachystat zdravé zeleninové hranolky s hummusem. Jednoduše nakrájejte syrovou mrkev, řapíkatý celer či okurku a namáčejte je do cizrnové pomazánky. Zabere vám to jen pár minut a zdravé občerstvení máte na stole. Tento tip můžete také využít jako zdravou alternativu k brambůrkům.

Vánoční čas si ale užijte naplno, a to bez výčitek. Nebojte se, za několik dní svátků nepřijde všechno vaše předchozí úsilí vniveč. Důležité je nacházet rovnováhu mezi požitkem a zodpovědností vůči svému tělu. Víme, že v novém roce do toho zase pořádně šlápnete s Yes Krabičkami, proto si teď klidně dejte o jedno cukrovíčko navíc.