Celý rok jste si piplali svou vysněnou postavu, drželi jste se zkrátka a teď to během svátků nechcete pokazit? Bojíte se, že přijdete o svou vydřenou postavu a ztratíte své sportovní výkony? Tyto strachy provází pravděpodobně úplně každého, komu zdravý životní styl není cizí. A přesně pro vás je tento článek. Nevrhejte se hned do diety, nezakazujte si nic a normálně si vychutnejte cukroví, které milujete. Dvoutýdenní sváteční čas vaše tělo nezruinuje. Čím to ale prokládat a čemu se ideálně vyvarovat?

Nepřehánějte to s alkoholem

Během svátků máme v oblibě pít s blízkými punč, svařené víno nebo si připíjet jinými alkoholickými nápoji. A ani to si v určité míře nezakazujte. Minimálně vánoční rodinný přípitek a následně alespoň decentní novoroční oslavy nesmíte vynechat. Rozhodně to s alkoholem ale nepřehánějte a neopíjejte se. 

Jak to, že se po alkoholu tloustne?

Alkohol působí na naše tělo jako jed, na který se náš metabolismus okamžitě zaměří a upřednostňuje jeho odbourávání před vším ostatním. Všechno ostatní jde stranou, a to včetně trávení a regenerace. Alkohol tedy zapříčiňuje zpomalování metabolismu, což může být důvodem přibírání na váze. Nehledě na to, že během kocoviny, takzvané opice, máme často chuť na vysoce tučné pokrmy, které bychom si normálně nedali.

Voda a vláknina jako záchrana pro vaše trávení

Udržovat své trávení zdravé je základem úspěchu. V tom nám pomůže dostatek tekutin, ideálně vody, a také příjem vlákniny. Tu můžeme najít v ovoci, zelenině, nebo užívat pomocí doplňků stravy. Dobrým tahem mohou být i probiotika a prebiotika, která se postarají o to, aby byla naše trávicí soustava jako v bavlnce. Protože zdravé trávení zajistí, že se ve vašem těle nebudou ukládat žádné zbytečné látky, přebytečná voda a cokoliv, co by mohlo poškodit vaši linii. 

Přejídání není řešení – nevařte pro celou vesnici

Pokuste se jíst spíše méně a častěji. Nedržte o Štědrém dnu hladovku kvůli zlatému prasátku. Myslete na své zdraví. Jezte pravidelně a pokuste se o servírování standardních pokrmů. Ty klasicky sváteční, jako je vinná klobása, smažená ryba a další, si nechte na štědrovečerní večeři. A přesně proto si na tuto příležitost připravte jen dané porce podle účastníků slavnostního večera. Nepřipravujte jídla nadbytek, abyste ho museli dojídat ještě další dny. V první řadě ušetříte, v druhé řadě neztloustnete. 

Průběh svátků samozřejmě můžete prokládat oblíbeným cukrovím, které jezte na chuť, nikoli kvůli hladu. Kontrolujte sílu svých chutí, ale nic si nezakazujte. Během svátků byste museli sníst cukroví několik kilo, aby to vaše tělo dlouhodobě a viditelně poškodilo.

Nezapomeňte na pohyb

Zimní procházky s rodinou, domácími mazlíčky, návštěva fitka, plaveckého bazénu nebo jen lehké domácí protažení. Všechno se počítá. Veškerý pohyb totiž pomáhá rozpohybovat trávení a zrychluje metabolismus, na který během svátků tolik spoléháme. Pomozme mu proto trochu. Věnujte se i pohybu, nadýchejte se čerstvého vzduchu a zůstaňte aktivní. Tělo i mysl vám za to poděkují. Přece jen není úplně v pořádku se jen válet na gauči, i když jsou ty pohádky v televizi tolik lákavé.

Shrnutí

Vánoční svátky trvají několik dní. Během této doby své tělo nestihnete zničit. Nestihnete na váze přibrat tolik, abyste to v zrcadle poznali. Všechny tyto obavy máme většinou jen v hlavě, a to je ten největší problém. Dovolte si se uvolnit a užít si svátky naplno. Poté zase naskočte zpět do svého režimu, ve kterém vám budou Yes Krabičky zachraňovat dny. Teď je ale čas na pořádnou dávku rodinné pohody a lahodného cukroví. Nepřejídejte se, pijte dostatek vody, nezasekněte se na gauči déle než je nutné a vše bude v pořádku. A pokud se na tom gauči zapomenete déle, popřemýšlejte alespoň nad svými prioritami pro další rok. Budete se tak těšit na nově příchozí období a motivaci.