Novoroční předsevzetí reflektují naše každoroční cíle a přání. Hledíme na ně optikou dlouhodobé změny, které chceme ideálně dosáhnout v krátkodobém horizontu. Zkuste se na své novoroční předsevzetí v oblasti stravování spíše podívat jako na trvalou změnu, která vám přinese zdravější a šťastnější život, nikoli jako na krátkodobou výzvu. Dodržení předsevzetí, především v oblasti stravování, vyžaduje silnou vůli, trpělivost a vytrvalost, kterými málo lidí disponuje. Děláte dobře, že čtete tento článek, máme pro vás totiž pár rad, které vám na cestě ke splnění novoročních předsevzetí v oblasti stravování pomohou.

Definujte si cíle

Pro začátek si definujte realistické cíle. Místo obecného předsevzetí jako „chci zhubnout“ si určete specifický úkol. Například „budu jíst alespoň pět porcí ovoce a zeleniny denně“ nebo „omezím konzumaci dezertů na 1-2 zákusky týdně“. Buďte co nejkonkrétnější. Můžete si také stanovit termín, do kdy chcete svých předsevzetí dosáhnout. U cvičení a zdravého stravování však hodně záleží na systematičnosti. Člověk by měl tyto činnosti vnímat spíše jako dlouhodobou změnu životního stylu než jako úkol, který si po určité době odškrtne z to-do listu.

Stanovte si jídelníček

Při změně stravovacích návyků se obecně doporučuje stanovit si vyvážený jídelníček, na základě kterého si sestavíte nákupní seznam. Zahrňte do svého jídelního plánu různé potraviny, včetně ovoce, zeleniny, celozrnných produktů, bílkovin a zdravých tuků. Tím se vyhnete impulzivním nákupům a zajistíte si zásobu zdravých ingrediencí. Abyste přesně věděli, co konzumujete, sledujte ve své stravě obsah cukrů a prázdných kalorií. Zaměřte se na nutričně vyvážené potraviny a eliminujte procesované výrobky, mezi které patří například brambůrky, sušenky a některá mražená strava. Vždy si vybírejte kvalitu před kvantitou. Při jídle se zaměřte také na velikost svých porcí. Například používání menších talířů může opticky zvětšit danou porci, což vede k pocitu plnosti i při menším množství jídla. Tím se vyhnete přejídání a udržíte si kontrolu nad svým příjmem kalorií.

Pijte vodu

Lidská mysl někdy může zaměňovat hlad a žízeň. Přesvědčte se o tom, že pijete během dne dostatek vody. Pití dostatečného množství vody je zásadní pro udržení optimálního zdraví a správné funkce těla. Voda tvoří klíčovou složku všech buněk, tkání a orgánů v našem těle, což je nezbytné pro jejich správné fungování. Dostatečná hydratace je důležitá pro udržení rovnováhy tekutin v našem těle a v některých případech dokáže potlačit mlsné chutě. Voda hraje klíčovou roli také v procesu trávení a vstřebávání živin. Pomáhá rozpouštět látky a transportovat živiny do buněk. Obecně může přispívat také k prevenci bolestí břicha a normální funkci travicího traktu.

Dopřejte si své oblíbené jídlo

Ano, je naprosto v pořádku dopřát si čas od času své oblíbené jídlo. Pokud to nenaruší váš celkový stravovací plán, neváhejte si to pořádně užít. Diety jsou často spojovány s omezeními a přísnými pravidly, zatímco občasná konzumace oblíbeného pokrmu může výrazně zlepšit vaši náladu a podpořit duševní hygienu. To může pomoci zabránit pocitu deprivace, který někdy vede k narušení diety. Konzumace oblíbeného jídla někdy funguje také jako prevence přejídání. Když si příležitostně dopřejete to, co máme opravdu rádi, můžete tím zabránit vzniku silné touhy a přejídat se v pozdější fázi diety.

Spojte se s přáteli

Sdílejte své cíle s rodinou a přáteli. Můžete vytvořit malou skupinu lidí s podobnými cíli a vzájemně se motivovat. Podpora blízkých vám dodá sílu a povzbudí vás v těžkých chvílích. Skupinová motivace může napomoci vytváření zdravých stravovacích návyků a poskytovat prostředí pro sdílení zkušeností. Když máte kolem sebe lidi, kteří sdílí vaše úsilí, můžete společně překonávat náročné výzvy a slavit úspěchy. Přátelé navíc fungují také jako zdroj inspirace. Podívat se na jejich úspěchy v dosahování zdravějšího životního stylu může posilovat vaši vlastní motivaci. Emocionální podpora ze strany přátel rovněž zmírňuje záporný vliv stresu a pomáhá od pocitu osamělosti nebo deprese spojené s dietou.

Třikrát hurá! Nyní máte v rukou nástroje k úspěšnému dodržování novoročních předsevzetí v oblasti stravování. Buďte trpěliví, držte se svého plánu a pamatujte, že každý malý krok směrem ke zdravějšímu životnímu stylu se počítá. Je pravděpodobné, že pro časově vytížené osoby mohou tyto rady působit příliš intenzivně, nebo dokonce nereálně. Pro takové z vás tu máme řešení! V Yes Krabičkách nabízíme několik stravovacích plánů, které jsou vhodné pro každého, kdo chce svému tělu dopřát zdravé a vyvážené pokrmy. Programy vám pomohou ušetřit čas a dodržet vaše předsevzetí. Sestavíme vám jídelníček, nakoupíme za vás potraviny a krabičky vám dovezeme přímo domů. Zakládáme si na čerstvých ingrediencích, ze kterých sestavujeme nutričně vyvážené pokrmy prémiové kvality. Ušetřete drahocenný čas a buďte o něco blíže vašim cílům s Yes Krabičkami!