Kolikrát jste začali s plánem zdravého životního stylu a po pár týdnech ztratili motivaci? Nový začátek je většinou plný nadšení, ale udržet si pozitivní přístup se postupem času stává skutečnou výzvou. Často se jedná o náš hektický život, který stojí v cestě touze po dosažení lepšího a zdravějšího „já“. Ale nezoufejte, v tomto článku vám odhalíme odpovědi na otázku, která zaznívá v mnoha uších: Jak si udržet motivaci při zdravém životním stylu?

1) Vybírejte si kvalitní stravu

Začneme tím nejzákladnějším – jídelníčkem. Vyhýbejte se jednotvárným ingrediencím a vsaďte na pestrost. Čerstvé ovoce a zelenina, celozrnné produkty a potraviny bohaté na bílkoviny by se měly stát pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Tělo si na zdravou stravu brzy zvykne a vás budou motivovat kladné výsledky.

2) Staňte se přirozeně aktivními

Začněte fyzickou aktivitu vnímat jako nekompromisní součást dne. Jízdu hromadnou dopravou nahraďte chůzí, místo eskalátorů využívejte schody a učte se vaše rozhodnutí vnímat jako přirozenou součást osobní preference. Zanechte také stereotypního cvičení, které vás nebaví. Vyberte si raději sport, který vám přináší radost a motivaci k pohybu.

3) Buďte flexibilní

Udržet si motivaci bývá těžké především během náročných dnů, kdy náš to-do list praská ve všech. Zkuste i v takové době prioritizovat fyzickou aktivitu. Buďte flexibilní. I krátký intenzivní trénink, relaxační jóga, nebo dlouhá procházka v parku nabízí vašemu tělu mnohé benefity.

4) Vnímejte své tělo i mysl

Tělo se nebude hýbat, pakliže mu to vaše mysl neumožní. Zkuste nastavit své myšlení tak, abyste se na trénink těšili. Pokud vám to však mysl v daný okamžik nedovoluje, nevyčítejte si to. Naučte se prostřednictvím mysli vnímat tělesné signály, které vám napoví, kdy je potřeba si odpočinout, nebo se naopak začít hýbat.

5) Přijměte své nové „já“

Změna je nevyhnutelnou součástí růstu. S přijetím nových návyků možná začnete vnímat, jak se začíná formovat i vaše osobnost. Skutečný posun pak může nastat pouze v případě, že přijmete skutečnost, kým se chcete stát. Dovolte sami sobě růst a motivace si vás najde.

6) Odpočívejte

Nedostatek odpočinku a spánku může vaši motivaci výrazně narušit. A proto odpočinku věnujte stejnou pozornost jako fyzické aktivitě. Kvalitní spánek a relaxace jsou klíčové pro regeneraci těla a mysli. Můžete si například vytvořit večerní rituál, který vám pomůže uvolnit napětí a připravit se na klidný spánek.

7) Najděte si parťáka

Sdílení myšlenek o zdravém životním stylu s dalšími lidmi může posílit vaši motivaci. Kontaktujte své přátele, zda by se k vám chtěli přidat na cestě k aktivnímu životu. Využijte také společenství, která již existují. Spojte se s místními komunitami, které mají podobné cíle, a podporujte se navzájem. Kladné i záporné stránky zdravého životního stylu se lépe zvládají, když jsou sdílené s ostatními lidmi.

8) Věnujte čas svým blízkým

Mezilidské vztahy nás provází od nepaměti a jsou klíčem ke šťastnějšímu životu. Věnujte svým blízkým čas, který se stane investicí i do vás jako jednotlivce. Pozvěte rodinu nebo přátele ke společným aktivitám a užijte si kolektivní sdílení radosti ze zdravého přístupu k životu.

9) Buďte trpěliví

Změna nenastane přes noc. Buďte sami se sebou trpěliví a nechte se zocelit chybami. S vaší cílevědomostí a touhou se každá chyba dokáže proměnit v úspěch. I když cesta není vždy lehká, je to cesta, která stojí za to.

10) Monitorujte pokrok

Pozitivní změna nemusí být na první pohled vidět, a proto pravidelně monitorujte své výsledky a připomínejte si úspěch. Sledování osobního pokroku vám pomůže racionálně posoudit, jak daleko jste se od začátku své cesty posunuli. Uvědomování si pozitivních změn vás posílí a dodá vám motivaci udržet si celkový zdravý životní styl.

V Yes Krabičkách jsme tu od toho, abychom vám ulehčili cestu k dlouhodobému zdravému životnímu stylu. Abyste se mohli plně soustředit na budování motivace, postaráme se vám o kompletní výživu. S Yes Krabičkami bude vaše strava pestrá a vyvážená, a navíc bude chutnat jako pokrmy z prestižní restaurace. Jako třešničku na dortu budete vnímat čas, který získáte díky našim spolehlivým službám. V Yes Krabičkách totiž poskytujeme full service. Od vymýšlení zajímavého receptu přes nákup potravin až po finální plating se k vám jídlo dostane čerstvé, jako kdybyste ho právě uvařili. Podívejte se, který ze 7 stravovacích programů by vyhovoval právě vám.