RECEPT: Netradiční polévka z marinovaného vodního melounu ovoněná koriandrem
Potřebujete si ještě trochu osvěžit život a zároveň chcete ochutnat něco nového? Nebo máte prostě jen kulinářskou náladu, protože jste už unavení z neustále opakujících se pokrmů? Co takhle si připravit opravdu neobyčejnou polévku, kterou jste zaručeně ještě nikdy předtím nejedli? Je velmi jednoduchá, rychlá a skládá se primárně z marinovaného vodního melounu. Ano, čtete správně. Spojení sladkého šťavnatého melounu s fenyklem, koriandrem a rajčaty totiž dokáže vykouzlit naprosto dokonalý pokrm, pomocí kterého se můžete s létem rozloučit opravdu stylově. To prostě nemůže být nuda.
Potřebné ingredience:
- 200 g vodního melounu bez pecek
- 150 g marinovaného vodního melounu
- 100 g cibule
- 60 g jarní cibulky
- 1 ks citronové trávy
- 20 g čerstvého koriandru
- 2 g mletého fenyklu
- 1 g mletého římského kmínu
- 1 g mletého kardamomu
- 400 g loupaných rajčat
- 150 g kokosového mléka
- 2 g soli
- 0,5 g pepře
Marinovaný vodní meloun – jak na to?
Marinovat nemusíte pouze maso. Meloun je také velmi vážným adeptem na nasátí příjemné vůně bylinek a lahodných chutí, které mu poctivou marinádou nabídnete. Je to úplně jednoduché a výsledek opravdu stojí za to, nemějte obavy. Připravte si 150 g vodního melounu a tyto ostatní ingredience:
- 5 g čerstvého koriandru
- 40 g sójové omáčky Kikkoman
- 20 g medu
- 6 g bílých sezamových semínek
Postup marinování:
- Meloun nakrájejte na kostičky o přibližné velikosti jednoho centimetru a vsypte je do větší mísy.
- Sezam opražte do zlatova na pánvi. Bez jakéhokoliv tuku, pouze na sucho.
- Do misky s melounem nalijte sójovou omáčku, med, koriandr i sezamová semínka a společně vše promíchejte. Můžete i osolit.
- Meloun takto nechte chvíli marinovat.
Marinovat můžete klidně těsně před přípravou polévky. Meloun je díky své struktuře velmi tvárný a dokáže veškerou chuť marinády přijmout opravdu rychle. Tak či tak ho budete potřebovat až při servírování, takže čas, po dobu kterého se polévka vaří, bude pro marinování melounu naprosto dostačující.
Nyní je čas na přípravu polévky
- Cibuli oloupejte a nakrájejte jí na drobné kousky. Následně ji vložte na rozpálené dno hrnce a smažte ji na mírném ohni dosklovata.
- Tupou stranou nože naklepejte citronovou trávu a přidejte ji k cibuli do hrnce společně s natrhaným koriandrem, jarní cibulkou nakrájenou na jemno i veškerým kořením.
- Vše pozvolna restujte, aby se koření řádně rozvonělo.
- Poté přichází čas na konzervovaná loupaná rajčata a kokosové mléko. Přidejte tyto ingredience ke směsi v hrnci a nechte chvíli povařit.
- Mezitím si nakrájejte zbytek nemarinovaného melounu na kostky a vložte ho do vroucí polévky.
- Vařte přibližně dalších 20 minut.
- Jakmile bude polévka hotová, rozmixujte ji tak, aby byla úplně hladká.
- Lahodný krém ihned podávejte s kousky marinovaného melounu. Na ozdobu využijte čerstvé lístky koriandru a pražená sezamová semínka.
Očekávejte pestrou a zajímavou chuť. Spojení prvků asijské kuchyně s klasickým vodním melounem, který máme pravděpodobně všichni chybně zaškatulkovaný jenom jako “letní ovoce”, vytvoří velmi zajímavou kombinaci. Věříme, že si pochutnáte a že se tato originální polévka zapíše na váš seznam oblíbených jídel.
Svůj názor na tento pokrm nám můžete napsat do zpráv na náš Instagramový profil. Moc rádi se s vámi podělíme o naše zkušenosti a dojmy z této extravagantní, ale velmi chutné kombinace.